Το καλάθι μου

Κλείσιμο καλαθιού

Τριχόπτωση και ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ (Vit B6-Pyridoxine)

Δημοσιεύτηκε

Βασικές έννοιες για τη Βιταμίνη Β6 και την τριχόπτωση

  • Η Vit B6 δρα ενάντια στην τριχόπτωση καθώς έχει αναφερθεί πως in vitro αναστέλλει το ένζυµο 5α-R και πιθανόν και τη λειτουργία του ανδρογονικού υποδοχέα, βοηθώντας έτσι στη θεραπεία τριχόπτωσης
  • Η Vit B6 συµµετέχει σε πλήθος χηµικών αντιδράσεων, από την παραγωγή αιµοσφαιρίνης µέχρι τη µετατροπή των απαραίτητων λιπαρών οξέων σε προσταγλανδίνες και στην ισορροπία Καλίου/Νατρίου

Η Vit B6 είναι µια υδατοδιαλυτή βιταµίνη που ανακαλύφθηκε από τον György το 1934 και εµφανίζεται σε 3 κυρίως µορφές: pyridoxine, pyridoxal και pyridoxamine. Η µορφή pyridoxal 5-phosphate είναι η βιολογικά ενεργός µορφή της Vit B6 και το 80% της βιταµίνης αυτής στο ανθρώπινο σώµα βρίσκεται αποθηκευµένο στο ήπαρ, στους µύες και στα τριχοθυλάκια, τα οποία και προστατεύει από την τριχόπτωση.

 

Δράσεις της Vit B6 κατά της τριχόπτωσης

Οι δράσεις της Vit B6 είναι πολλές: συµµετέχει σε περισσότερα από 110 ένζυµα για την παραγωγή πρωτεϊνών, για την παραγωγή αιµοσφαιρίνης στα ερυθροκύτταρα, συµβάλλει στη νευρική λειτουργία ενώ έχει δράση στο ανοσοποιητικό σύστηµα και στη διατήρηση φυσιολογικών μαλλιών χωρίς τριχόπτωση. Επίσης, είναι απαραίτητη για την παραγωγή της Vit B3, ενώ έρευνες σε πειραµατόζωα έχουν δείξει σηµαντική δράση της και στο ανοσοποιητικό σύστηµα. Η Vit B6 εµπλέκεται στη µετατροπή των απαραίτητων λιπαρών οξέων σε προσταγλανδίνες, οι οποίες βοηθούν στη ρύθµιση της ορµονικής ισορροπίας. Επίσης, συµβάλλει στη σταθεροποίηση των επιπέδων των υγρών στο σώµα µέσω της εµπλοκής της στην ισορροπία Καλίου/Νατρίου και στη θεραπεία τριχόπτωσης.

 

Vit B6, τριχόπτωση και τριχοθυλάκιο

Η τοπική δράση της Vit B6 στο δέρµα έχει σχετισθεί µε την αναστολή του ενζύµου 5α-R και την αναστολή της µετατροπής της Τεστοστερόνης σε DHT σύµφωνα µε τη δηµοσίευση των Stamatiadis το 1988. Η pyridoxal έχει βρεθεί in vitro να αναστέλλει τη δράση του ενζύµου 5α-R. Επίσης, έχει βρεθεί ότι σε συνθήκες υψηλής επάρκειας Vit Β6 στον ορό, αναστέλλεται η λειτουργία του ανδρογονικού υποδοχέα έως και 65% και µειώνεται η παραγωγή των ανδρογόνων. Αντίθετα, σε συνθήκες έλλειψης Vit Β6, αυξάνεται η δράση των ανδρογόνων και κατά συνέπεια και η τριχόπτωση.
Η δηµοσίευση των Stamatiadis αναφέρει την in vitro αναστολή του 5α-R κατά 90% µε το συνδυασµό Vit B6, Zinc και Αzelaic acid. Ο συνδυασµός θα µπορούσε να είναι η θεραπεία στην τριχόπτωση αλλά πολλοί πιστεύουν πως τα συµφέροντα των φαρµακευτικών εταιρειών αποτρέπουν τη χρήση του, αφού 2 από τις 3 ουσίες είναι φυσικά µόρια και δεν πατεντάρονται ενώ έχει λήξει και η πατέντα του Αζελαϊκού οξέως, µε συνέπεια να µην υπάρχει οικονοµικό ενδιαφέρον.
Υπάρχουν αρκετά προϊόντα που χρησιµοποιούν Vit B6 στη σύνθεσή τους και αναφέρουν τριχογενετικό δυναµικό. Υπάρχει δηµοσιευµένη κλινική µελέτη της Brzezinska-Wcislo που δηµοσιεύτηκε σε πολωνικό περιοδικό για τη δράση της Vit B6 στα µαλλιά. Σε 46 γυναίκες µε διάχυτη τριχόπτωση αδιευκρίνιστης αιτιολογίας, χορηγούταν ενδοµυϊκή ένεση Vit B6 καθηµερινά για 20-30 ηµέρες και απλά αναφέρθηκε βελτίωση της ποιότητας των µαλλιών, χωρίς όµως να έχουν γίνει ακριβείς ποσοτικές και ποιοτικές µετρήσεις όσον αφορά στην τριχόπτωση και τη δράση στην εικόνα των μαλλιών.

 

Πηγές στα τρόφιµα

Η Vit B6 βρίσκεται σε µεγάλη ποικιλία τροφών, µε κυριότερες τις τροφές µε υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες (πουλερικά, κόκκινο κρέας) και τα ψάρια (τόνος, σολοµός). Από τις φυτικές τροφές, τα δηµητριακά, τα φασόλια, οι µπανάνες και τα προϊόντα σόγιας περιέχουν σηµαντικές ποσότητες Vit Β6. Αν κανείς τρώει επαρκείς ποσότητες από αυτά, δε θα εμφανίσει τριχόπτωση.

 

Απαιτήσεις Vit Β6

Η Συνιστώµενη Ηµερήσια Δόση (RDA) Vit Β6 για άνδρες µέχρι 50 ετών είναι 1,3mg, ενώ µετά τα 50 έτη είναι 1,7mg. Επειδή η απαραίτητη πρόσληψη Vit B6 σχετίζεται µε την ποσότητα πρόσληψης πρωτεΐνης, άτοµα που λαµβάνουν συµπλήρωµα πρωτεϊνών ή που γυµνάζονται πρέπει να υπολογίζουν τουλάχιστον 15mg Vit B6/g πρωτεΐνης που καταναλώνουν. Για άτομα που ήδη εμφανίζουν τριχόπτωση, επαρκής πρόσληψη (AI) είναι 1,1mg και το ανεκτό ανώτερο επίπεδο πρόσληψης (UL) είναι 100mg.

 

Αβιταµίνωση -Υπερβιταµίνωση Vit Β6 και τριχόπτωση

Αβιταµίνωση Vit Β6 µε κλινικά σηµεία και συµπτώµατα είναι σπάνια. Εντούτοις, χαµηλά επίπεδα Vit B6 στον ορό είναι συχνά σε άτοµα µε ελλιπή διατροφή, όπως οι αλκοολικοί ασθενείς και τα παραµεληµένα ηλικιωµένα άτοµα. Επίσης, εµφανίζεται σε ασθενείς µε ουραιµία, ηπατική κίρρωση, σε ασθενείς υπό αγωγή µε isoniazid, hydralazine, penicillamine, phenelzine, cycloserine και σπάνια σε γυναίκες υπό αντισυλληπτική αγωγή. Τα σηµεία της έλλειψης Vit B6 είναι η τριχόπτωση, η δερµατίτιδα, η ξηρότητα της γλώσσας, η αναιµία και οι νευρολογικές διαταραχές, ενώ σοβαρή αβιταµίνωση Vit B6 δίνει την κλινική εικόνα παρόµοια µε αυτή της πελλάγρας.
Η έκκριση των σµηγµατογόνων αδένων αυξάνεται και προκαλείται η εικόνα της σµηγµατορροϊκής δερµατίτιδας στο πρόσωπο, στο τριχωτό και στο σώµα, ενώ η υπερβολική λιπαρότητα σχετίζεται και με τριχόπτωση. Υπερβιταµίνωση Vit Β6 αναφέρεται σε άτοµα που λαµβάνουν συµπληρώµατα Vit B6 σε ποσότητες >500mg/ηµ. Η υπερβολική λήψη Vit B6 σχετίζεται µε βλάβες στα περιφερικά αισθητήρια νεύρα των άνω και κάτω άκρων και 2-7g Vit B6 ηµερησίως πιθανόν να προκαλέσουν αισθητική νευροπάθεια, µούδιασµα και κνησµό/µυρµήγκιασµα στα άκρα, ακόµα και αστάθεια.

 

Σύνοψη

Οι αναφερόµενες ως αντιανδρογονικές δράσεις της Vit B6 έχουν επιβεβαιωθεί και τα προϊόντα που περιέχουν Vit B6 στη σύνθεσή τους αναφέρουν τριχογενετικό δυναµικό και θεραπεία της τριχόπτωσης.

 

Προτεινόμενα προϊόντα

Revivogen® Natural Scalp Therapy - 2μηνη αγωγή

Η φόρμουλα του Revivogen® Natural Scalp Therapy - 2μηνη αγωγή αποτελείται από φυσικά συστατικά τα οποία αποδεδειγμένα σταματούν την τριχόπτωση και προκαλούν την ανάπτυξη νέων μαλλιών σε 9 στους 10 ασθενείς με τριχόπτωση! Περιέχει βιταμίνη Ε και Β6 που έχουν ισχυρή τριχογενετική δράση.

Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα και τις προσφορές μας;

Εγγράψου στο newsletter του Revivogen και λάβε στο email σου νέα και προσφορές.

Αναζήτηση

ΠΑΙΞΕ & ΚΕΡΔΙΣΕ REVIVOGEN Spinner icon