Revivogen-τριχόπτωση-αραίωση-μαλλιά-θεραπεία τριχόπτωσης-υγιή μαλλιά-λεπτά μαλλιά-αδύναμα μαλλιά-σαμπουάν-conditioner-αλωπεκία

Τι περιμένει ο ασθενής με τριχόπτωση από το ∆ερματολόγο;

Μέχρι να διασχίσει την πόρτα του Δερματολόγου, ο ασθενής συχνά ζει μια «Οδύσσεια». Σχεδόν πάντοτε ο ασθενής με τριχόπτωση, πριν καταλήξει στον ειδικό ιατρό, μέσα στην απόγνωσή του να σώσει όσα μαλλιά προλαβαίνει, θα έχει προλάβει να «μυηθεί» σε τσαρλατανίστικες αγωγές και θα έχει πέσει από μια έως πολλές φορές θύμα της ευπιστίας και της απόγνωσής του.

Σημαντικό ποσοστό των ασθενών με τριχόπτωση έχουν πειραματιστεί με μη-εγκεκριμένες καλλυντικές αγωγές, που ήταν πολυέξοδες και εντελώς αναποτελεσματικές, με αποτέλεσμα οι ασθενείς αυτοί να είναι πλέον δικαιολογημένα κυνικοί και καχύποπτοι απέναντι σε κάθε αγωγή ενάντια στην τριχόπτωση.

Επίσης, πολλοί ασθενείς έχουν δοκιμάσει και εγκεκριμένες αγωγές. Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως κάποια στιγμή στο παρελθόν, τουλάχιστον 40% αυτών έχουν χρησιμοποιήσει Minoxidil Topical Solution (MTS), 20% έχουν χρησιμοποιήσει Finasteride και 5-10% έχουν χρησιμοποιήσει συνδυασμό των 2 ουσιών.6

Εντούτοις, οι περισσότεροι δεν έχουν χρησιμοποιήσει με σωστό τρόπο αυτά τα σκευάσματα και έχουν αποκομίσει ελάχιστη αποτελεσματικότητα!

Τέλος, υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό ασθενών με τριχόπτωση που έχουν άγνοια της αποτελεσματικότητας των εγκεκριμένων αγωγών ή δεν έχουν δοκιμάσει κάποια αγωγή, είτε γιατί ακούσει ιστορίες αναποτελεσματικότητας των φαρμάκων από άλλους ασθενείς με τριχόπτωση, είτε γιατί ελπίζουν πως η μεταμόσχευση τριχοθυλακίων θα τους επαναφέρει πλήρως την εικόνα της εφηβικής τριχοφυΐας τους όποτε δεν υπάρχει λόγος να …παίρνουν φάρμακα!

Στο πεδίο της τριχόπτωση δυστυχώς, η παραπληροφόρηση είναι ο κανόνας και μην σας εκπλήσσει τίποτα που ακούτε ή βλέπετε.

 

Τι περιμένει ο ασθενής με τριχόπτωση από το ∆ερματολόγο;

Οι παράγοντες εκείνοι που ωθούν τους πάσχοντες από τριχόπτωση στο Δερματολόγο έχουν βρεθεί πως είναι:

  • η ανησυχία για επιδείνωση της τριχόπτωσης (82%),
  • η επιθυμία και ανάγκη να συμβουλευτούν κάποιον ειδικό (85%),
  • η ανάγκη ανεύρεσης κάποιας αποτελεσματικής αγωγής που θα τους προτείνει (75%),
  • η δυσαρέσκεια από την αναποτελεσματικότητα από τα μη φαρμακευτικά σκευάσματα.

Οι προσδοκίες όμως των ασθενών από τον ιατρό δεν ικανοποιούνται πάντοτε και έχει αποδειχθεί πως 1 στους 4 ασθενείς μένει δυσαρεστημένος από την αντιμετώπιση του ιατρού του στο πρόβλημα της τριχόπτωση.

Συγκεκριμένα, η μη συνταγογράφηση συγκεκριμένης αγωγής (66%), η άρνηση ή άγνοια να απαντήσει σε ερωτήσεις (54%), όπως και η εντύπωση πως ο ιατρός δε δείχνει τη δέουσα σημασία στο πρόβλημά του (52%) είναι οι κύριοι παράγοντες δυσαρέσκειας των ασθενών.

Ο ασθενής απαιτεί από τον ιατρό του να εξηγεί και να τεκμηριώνει τις θεραπευτικές επιλογές του προκειμένου να νιώσει εμπιστοσύνη και να συμμορφωθεί στην αγωγή που του προτείνει.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης, ο ιατρός θα βρεθεί αντιμέτωπος με ερωτήματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα ορισμένων -αν όχι όλων- των προϊόντων με τα οποία βομβαρδίζεται ο καταναλωτής και του υπόσχονται ανάκτηση των μαλλιών του. Είναι, επομένως, σημαντικό για την ανάπτυξη μιας υγιούς σχέσης με τον ασθενή, ο ιατρός να είναι ενήμερος για όλα αυτά τα προϊόντα, να γνωρίζει τις ιδιότητες, τις δυνατότητες, καθώς και τους περιορισμούς τους.

Πρέπει ο ιατρός να θυμάται πως η παροχή πληροφοριών, ενημέρωσης και η πρόταση λύσεων είναι σημαντικές στρατηγικές που αποδίδουν τα μέγιστα αποτελέσματα στην ψυχολογία του ασθενούς και τον βοηθούν να αποκτήσει εμπιστοσύνη στον ιατρό και να συμφιλιωθεί με την κατάστασή του.

 

Συμπεράσματα

Στην εποχή της Ιατρικής βασισμένης σε ενδείξεις (evidence based medicine) ή της πλέον τεκμηριωμένης Ιατρικής, ο ιατρός οφείλει να συστήνει αγωγές ενάντια στην τριχόπτωση με την εμπειρία του, σε συνδυασμό με την καλύτερη δυνατή παροχή ενδείξεων από τις τρέχουσες έρευνες.

Ο ασθενής πρέπει να κατευθύνεται μόνο προς εγκεκριμένες φαρμακευτικές αγωγές και να αποφεύγει ανούσιες «περιπλανήσεις» σε ψευδοεπιστημονικά συμπληρώματα διατροφής, λοσιόν και σαμπουάν που τον εξαντλούν οικονομικά και ψυχολογικά, ενώ χάνει και την εμπιστοσύνη του στην πραγματική επιστήμη.

Με τη στενή παρακολούθηση του ασθενούς, τη χάραξη κατάλληλης στρατηγικής αντιμετώπισης της τριχόπτωση και τη ψυχολογική υποστήριξη προκειμένου να μη διακόπτεται η αγωγή, όταν φυσικά αυτή είναι αποτελεσματική, αντίθετα με τα «πιστεύω» ιατρών και ασθενών, η πλειοψηφία των ασθενών με τριχόπτωση θα μπορέσει να διατηρήσει μια ικανοποιητική εικόνα στα μαλλιά για χρόνια, ακόμα και για δεκαετίες.

Απλώς πρέπει ο ιατρός να βοηθήσει τον κάθε ασθενή να επιλέξει την κατάλληλη αγωγή και να παραμείνει πιστός σε αυτή.

Προτεινόμενος συνδυασμός αγωγής για την Τριχόπτωση:

Φαρμακευτική Αγωγή (χρήση 1 φορά/ημέρα, ενδεικτικά πρωϊ) & Revivogen αγωγή (χρήση 1 φορά/ημέρα, ενδεικτικά βράδυ)

Προτεινόμενα προϊόντα

Revivogen® Natural Scalp Therapy
6μηνη αγωγή

Η φόρμουλα του Revivogen® Natural Scalp Therapy - 6μηνη αγωγή αποτελείται από φυσικά συστατικά τα οποία αποδεδειγμένα σταματούν την τριχόπτωση και προκαλούν την ανάπτυξη νέων μαλλιών σε 9 στους 10 ασθενείς με τριχόπτωση! Περιέχει τα εξής ελεύθερα λιπαρά οξέα με ισχυρή anti-DHT δράση:

 

  • Gamma Linolenic Acid (GLA)
  • Alpha Linolenic Acid (ALA)
  • Linoleic Acid
  • Oleic acid

Για να αποκτήσετε το Revivogen® Natural Scalp Therapy - 6μηνη αγωγή

 

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Επιστροφή στο ιστολόγιο