Saw Palmetto: Είναι τελικά το «αντίδοτο» της Φύσης ενάντια στην τριχόπτωση;

Saw Palmetto: Είναι τελικά το «αντίδοτο» της Φύσης ενάντια στην τριχόπτωση;

Η αλήθεια είναι ότι στη φύση δεν υπάρχει κάποια θαυματουργή ουσία η οποία από μόνη της και δια μαγείας να σταματάει την τριχόπτωση. Το Saw Palmetto θεωρείται όμως το «άγιο δισκοπότηρο» όσον αφορά την τριχόπτωση και αυτός είναι ένας από τους λόγους που υπάρχει μεγάλη παραπληροφόρηση για τις θαυματουργές ιδιότητες του Saw Palmetto. Ήρθε η ώρα να ξεκαθαρίσει λίγο το τοπίο στο τι από αυτά είναι μύθος και τι ισχύει πραγματικά.

Ας αποκαταστήσουμε την αλήθεια μέσω της επιστήμης!

Είτε μιλάμε για ανδρική είτε για γυναικεία ανδρογενετική αλωπεκία η τριχόπτωση και στις δύο περιπτώσεις προκαλείται από το συνδυασμό διαφόρων γονιδίων τριχόπτωσης που ενεργοποιούνται από τη διυδροτεστοστρόνη (DHT). Η DHT είναι στην πραγματικότητα ένα υποπροϊόν της τεστοστερόνης που δημιουργείται μέσα στα κύτταρα των τριχοθυλακίων. Αυτή η δράση της DHT έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της τριχόπτωσης, την διατάραξη του κύκλου ζωής των τριχοθυλακίων, μειώνοντας τη διάρκεια της αναγενούς φάσης και παρατείνοντας την καταγενή φάση, μετατρέποντας τις υγιής τρίχες σε λεπτές, άχρωμες και χνοώδεις.

Το εκχύλισμα Saw Palmetto έχει αποδειχθεί ότι μπλοκάρει το ένζυμο 5-άλφα-αναγωγάση, το οποίο μετατρέπει την τεστοστερόνη σε DHT. Άρα το Saw Palmetto μειώνοντας την παραγωγή της DHT παράλληλα μειώνει τις αρνητικές επιπτώσεις της DHT στα τριχοθυλάκια, όπως ακριβώς και η Finasteride.

Αυτό βέβαια μπορεί να κάνει κάποιους να σκεφτούν ότι αφού το εκχύλισμα Saw Palmetto είναι τόσο ισχυρό, μήπως θα μπορούσα να το χρησιμοποιώ μόνο του στα μαλλιά; Δυστυχώς όχι. Ενώ μπορείτε εύκολα να αγοράσετε το Saw Palmetto – υπάρχει σε διάφορες μορφές στο εμπόριο έλαια, χάπια, σκόνη- δυστυχώς όσο και να το βάλετε στο τριχωτό δεν θα έχετε κανένα απολύτως αποτέλεσμα. Για τον απλούστατο λόγο ότι σε οποιαδήποτε μορφή, αν το βάλετε μόνο του, δεν μπορεί να εισχωρήσει στο δέρμα και άρα να δράσει στους θύλακες της τρίχας. Αυτό που χρειάζεται είναι να παρασκευαστεί εργαστηριακά, έτσι ώστε με τα κατάλληλα έκδοχα και τα συμπληρωματικά συστατικά που απαιτούνται να είναι δυνατή η διείσδυση του saw palmetto στο δέρμα για να καταφέρει να δράσει στους θύλακες της τρίχας.

Κάποιοι μπορεί να μπουν στον πειρασμό – αφού υπάρχει σε κάψουλες –  στην από του στόματος λήψη του saw palmetto. Σε μια τέτοια περίπτωση όμως θα χρειαστεί να πάρετε ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ χάπια από το στόμα για να μπλοκάρετε τη δράση της DHT στα τριχοθυλάκια, πράγμα όμως που θα έχει επίπτωση και θα διαταράξει την ισορροπία των ορμονών στον οργανισμό σας. Επιπρόσθετα η αλόγιστη και υπερβολική χρήση του Saw Palmetto μπορεί να προκαλέσει αραίωση του αίματος ή προβλήματα με την πέψη. Γίνεται αντιληπτό ότι αυτό που πολλοί πιστεύουν: ότι δηλαδή κάτι που είναι "φυσικό" και "φυτικής προέλευσης" δεν μπορεί να έχει παρενέργειες, απλά δεν ισχύει και ειδικά όταν γίνεται αλόγιστη χρήση και σε υψηλές δόσεις.

Οι έρευνες έχουν αποδείξει ότι το Saw Palmetto είναι ένα συστατικό πολύ δραστικό και ευεργετικό τόσο για την ανδρική όσο και για τη γυναικεία ανδρογενετική αλωπεκία αλλά δεν είναι μαγικό! Στην πραγματικότητα είναι ένα συστατικό που με την κατάλληλη παρασκευή και σε συνδυασμό με άλλα συστατικά μπορεί να μπλοκάρει τη δράση της DHT, να καταπολεμήσει την τριχόπτωση και να βοηθήσει στην ανάπτυξη νέων μαλλιών.

Επιστροφή στο ιστολόγιο