Ανατομία μιας τρίχας: Μάθε πως μπορείς να σώσεις τα μαλλιά σου

Ανατομία μιας τρίχας: Μάθε πως μπορείς να σώσεις τα μαλλιά σου

Η κατανόηση της ανατομίας της τρίχας είναι ίσως το πρώτο βήμα για να κατανοήσουμε τη διαδικασία ανάπτυξης των μαλλιών. Ενώ το χρώμα και η υφή των μαλλιών μπορεί να διαφέρουν, η ανατομία της τρίχας είναι ουσιαστικά η ίδια σε όλους τους ανθρώπους.

Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε πως είναι φτιαγμένα τα μαλλιά μας και  πώς μπορείτε να εξασφαλίσετε την υγιή ανάπτυξή τους.

Τι είναι η τρίχα και τι το τριχοθυλάκιο;

Το ανθρώπινο σώμα καλύπτεται από τρίχες. Οι περισσότερες από αυτές είναι χνοώδεις, δηλαδή λεπτές, κοντές και άχρωμες. Σε ορισμένα όμως σημεία του σώματος μας, όπως στο τριχωτό της κεφαλής, στις βλεφαρίδες και στα φρύδια οι τρίχες εκεί είναι πιο χοντρές και σκούρες. Αυτές ονομάζονται τελικές τρίχες.

Οι τρίχες αναπτύσσονται και εκφύονται από το τριχοθυλάκιο. Το στέλεχος της τρίχας είναι το ορατό μέρος της δομής της, ενώ το τριχοθυλάκιο δεν φαίνεται - βρίσκεται κάτω από το δέρμα - και είναι αυτό που παράγει και μεγαλώνει το στέλεχος της τρίχας.

Το στέλεχος της τρίχας

Το στέλεχος της τρίχας είναι το κομμάτι που μπορούμε να δούμε πάνω από το τριχωτό της κεφαλής. Η τρίχα δεν είναι ζωντανή γι’ αυτό δεν μας πονάνε τα μαλλιά μας όταν τα κόβουμε. Κύριο δομικό συστατικό των μαλλιών μας είναι μια πρωτεΐνη που ονομάζεται κερατίνη. Η κερατίνη, σχηματίζεται από τη διάσπαση των αμινοξέων των πρωτεϊνών που τρώμε. Η κερατίνη είναι επίσης βασικό συστατικό του δέρματος και των νυχιών μας.

Η τρίχα χωρίζεται σε 3 μέρη:

Μυελός: είναι ένας κυψελοειδής πυρήνας που αποτελείται από σάκχαρα και αμινοξέα

Περιτρίχιο: είναι ένα σκληρό στρώμα κερατίνης που περιβάλλει το μυελό της τρίχας

Επιδερμίδα: είναι η προστατευτική εξωτερική στιβάδα της τρίχας που αποτελείται από επικαλυπτόμενες πλάκες κερατίνης

Το περιτρίχιο και η επιδερμίδα περιέχουν μια χρωστική ουσία που ονομάζεται μελανίνη, η οποία καθορίζει το χρώμα των μαλλιών.

Το τριχοθυλάκιο

Το τριχοθυλάκιο είναι το ζωντανό μέρος των μαλλιών και βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια του δέρματος. Οι άνθρωποι έχουν σχεδόν 5.000.000 τριχοθυλάκια, εκ των οποίων 80.000 έως 100.000 βρίσκονται στο τριχωτό της κεφαλής. Το τριχοθυλάκιο είναι το όργανο εκείνο που παράγει την τρίχα και παράλληλα την στερεώνει πάνω στο δέρμα.

Το τριχοθυλάκιο αποτελείται από 4 μέρη:

Βολβός: Ο βολβός βρίσκεται στη βάση του τριχοθυλακίου και είναι το «εργοστάσιο παραγωγής της τρίχας». Εκεί τα κύτταρα διαιρούνται για να σχηματίσουν τον άξονα της τρίχας σε έναν συνεχή κύκλο ανάπτυξης και ανάπαυσης, γνωστός ως κύκλος ανάπτυξης των μαλλιών.

Κύριο κομμάτι του βολβού είναι η χοριακή θηλή Η χοριακή θηλή, που βρίσκεται στη βάση του βολβού, περιέχει ένα αγγειακό δίκτυο που τρέφει τον βολβό με θρεπτικά συστατικά. Μέσω της παροχής αίματος, λαμβάνει επίσης και ορμονικά σήματα που βοηθούν στη ρύθμιση της ανάπτυξης των μαλλιών. Στην υψηλότερη άκρη της χοριακής θηλής υπάρχουν τα μελανοκύτταρα στα οποία οφείλεται η χρώση της τρίχας. Τα μελανοκύτταρα είναι ένας τύπος κυττάρων του δέρματος που παράγουν τη χρωστική ουσία που καθορίζει το χρώμα των μαλλιών μας.

Σμηγματογόνος αδένας: Ο σμηγματογόνος αδένας παράγει το σμήγμα που ενυδατώνει τόσο το στέλεχος της τρίχας, όσο και το δέρμα.

Εξωτερικός επιθηλιακός χιτώνας του τριχοθυλακίου: Αυτές οι δομές πρωτεΐνης περιέχουν και προστατεύουν το θύλακα της τρίχας.

Ανελκτήρας μυς: Ο ανελκτήρας μυς είναι ένας μικρός μυς που συνδέεται με το τριχοθυλάκιο. Όταν ο μυς αυτός συστέλλεται, οι τρίχες ανορθώνονται ενώ ταυτόχρονα προκαλείται μια υποχώρηση στο σημείο του δέρματος στο σημείο όπου προσφύεται ο μυς. Κάπως έτσι ανατριχιάζουμε!

Πώς μπορεί η τρίχα ή το τριχοθυλάκιο να επηρεάσουν το μήκος και την ανάπτυξη των μαλλιών;

Η καταστροφή του άξονα της τρίχας, προκαλεί την θραύση της, μειώνοντας έτσι το μήκος των μαλλιών. Αυτό φαίνεται ότι επιβραδύνει την ανάπτυξη τους. Υιοθετώντας όμως πιο "καλές" συνήθειες στη φροντίδα των μαλλιών, όπως η μείωση της θερμότητας κατά το styling, ή των χημικών διεργασιών στα μαλλιά, θα μειώσουν την καταστροφή των μαλλιών και το σπάσιμο της τρίχας.

Εάν το τριχοθυλάκιο δεν λαμβάνει τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά μέσω του αίματος, ο βολβός θα είναι λιγότερο ικανός να παράγει νέα υγιή και δυνατά μαλλιά. Αυτός είναι και ο λόγος που η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή είναι τόσο σημαντική για την ανάπτυξη των μαλλιών. Για ακόμα πιο άμεσα αποτελέσματα χρησιμοποιήστε μια αγωγή που ενεργοποιεί την ανάπτυξη των τριχοθυλακίων, αυξάνει το μέγεθος και το πάχος των τριχοθυλακίων και δυναμώνει τα μαλλιά, αποτρέποντας την τριχόπτωση.

 

Επιστροφή στο ιστολόγιο