Φαρμακευτικές αγωγές και τριχόπτωση

Φαρμακευτικές αγωγές και τριχόπτωση

Από την αρχαιότητα, πλήθος «θεραπείες» για την τριχόπτωση έχουν προταθεί, αλλά χωρίς ποτέ να υπάρχουν αποδείξεις της αποτελεσματικότητάς τους, πέραν από την πίστη αυτού που την πρότεινε.

Ακόμα και σήμερα, ο ασθενής που διαγιγνώσκεται με AA έρχεται αντιμέτωπος με μια πληθώρα προϊόντων που ισχυρίζονται ότι μπορούν να τον βοηθήσουν.

Η γκάμα των προϊόντων αυτών ποικίλει από τις τοπικές μέχρι τις συστηματικές αγωγές και τους συνδυασμούς τους, ενώ περιλαμβάνει φαρμακευτικές ουσίες, φαρμακο-καλλυντικά, καλλυντικά, φυσικά προϊόντα, λειτουργικά συμπληρώματα διατροφής, βότανα, Laser, ακόμα και «θεραπείες» με ηλεκτροστατικά/μαγνητικά πεδία.

Η «βιομηχανία της αντιμετώπισης της τριχόπτωσης» κάνει τζίρο δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως και σημαντικό τμήμα αυτού του τζίρου ξοδεύεται στην προώθηση κυρίως των (αναποτελεσματικών) αγωγών που στοχεύουν στην απόγνωση και στον πανικό όσων βλέπουν τα μαλλιά τους να πέφτουν.

Ο ασθενής έλκεται από τις υποσχέσεις των διαφημίσεων ή της παραφιλολογίας και της φημολογίας που παρέχονται σε διάφορες συζητήσεις στο Internet, στα ΜΜΕ, στο νυχτερινό telemarketing και στην …παραμονή στο «κοινωνικό ασυνείδητο» πατροπαράδοτων συμβουλών και …θεραπειών.

Κατάταξη φαρμακευτικών αγωγών ενάντια στην τριχόπτωση

Μέχρι την τυχαία ανακάλυψη της τριχογενετικής δράσης του Minoxidil στα τέλη της δεκαετίας του 1970 δεν υπήρχε καμία φαρμακευτική ουσία που να μπορεί να ουσιαστικά να βοηθήσει τους πάσχοντες από τριχόπτωση. Αργότερα, η εξίσου τυχαία ανακάλυψη της τριχογενετικής δράσης του Finasteride έδωσε ένα επιπλέον, ακόμα ισχυρότερο «όπλο» προκειμένου να αντιμετωπιστεί η τριχόπτωση.

Οι δύο αυτές ουσίες έχουν υποβληθεί σε εκτενέστατες έρευνες και έχουν έγκριση-ένδειξη (indication) από το αμερικανικό FDA (Food and Drug Administration, Ομοσπονδιακός οργανισμός τροφίμων και φαρμάκων) για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης στους άνδρες και υπό προϋποθέσεις σε κάποιες γυναίκες.

Τα 2 αυτά εγκεκριμένα φαρμακευτικά σκευάσματα ενάντια στην τριχόπτωση είναι τα μοναδικά που έχουν αποδείξει να έχουν θετικό κλάσμα αποτελεσματικότητας/ παρενέργειες και μακροχρόνια ασφάλεια. Μέχρι το 2012, το πιο αποτελεσματικό φαρμακευτικό μόριο ενάντια στην τριχόπτωση είναι το Finasteride 1mg.

Όμως, το Finasteride με την ένδειξη ενάντια στην τριχόπτωση δεν αποτελεί απαραίτητη φαρμακευτική αγωγή, αλλά lifestyle drug, καθότι δεν μειώνει τη νοσηρότητα ή τη θνητότητα των ασθενών.

Οι φαρμακευτικές ουσίες που έχουν τριχογενετικό δυναμικό και χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης στους άνδρες και στις γυναίκες, μπορούν να χωριστούν σύμφωνα με την επίσημη ένδειξή τους σε:

  1. Ουσίες με έγκριση-ένδειξη ενάντια στην τριχόπτωση: Minoxidil, Finasteride
  2. Ουσίες υπό έρευνα για έγκριση-ένδειξη ενάντια στην τριχόπτωση: Dutasteride, Bimatoprost
  3. Ουσίες με τριχογενετικό δυναμικό και χωρίς έγκριση-ένδειξη: όλες οι υπόλοιπες.

Τι μπορεί να αναμένει κανείς από μια φαρμακευτική αγωγή; Ο αριθμός και η κατανομή των τριχοθυλακίων καθορίζονται πριν από τη γέννηση και παραμένουν σταθερά σε όλη τη ζωή.

Παρόλο που δεν υπάρχει αγωγή ή μέθοδος που να αυξάνει τον αριθμό των τριχοθυλακίων στη μετεμβρυϊκή ζωή, οι αλλαγές στον κύκλο ζωής του τριχοθυλακίου που προκαλούνται φυσιολογικά ή έπειτα από φαρμακολογική παρέμβαση μπορούν να επηρεάσουν ουσιαστικά τον αριθμό και την ποιότητα των τριχών στο τριχωτό.

Προκειμένου μια αγωγή να θεωρηθεί αποτελεσματική ενάντια την τριχόπτωση θα πρέπει να μπορεί να αντιστρέψει τις δράσεις της τριχόπτωσης στο τριχοθυλάκιο. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να μπορεί να επιτύχει τα παρακάτω:

  1. Να καθυστερήσει την έναρξη του καταγενούς σταδίου
  2. Να διεγείρει τη μετάβαση από το τελογενές στο αναγενές στάδιο
  3. Να αυξήσει τη διάρκεια του αναγενούς σταδίου
  4. Να αυξήσει το μέγεθος της χοριακής θηλής προκειμένου να παραχθεί παχύτερη τρίχα.

 

Προτεινόμενος συνδυασμός αγωγής για την Τριχόπτωση:

Φαρμακευτική Αγωγή (χρήση 1 φορά/ημέρα, ενδεικτικά πρωϊ) & Revivogen αγωγή (χρήση 1 φορά/ημέρα, ενδεικτικά βράδυ)

Προτεινόμενα προϊόντα

Revivogen® Natural Scalp Therapy
6μηνη αγωγή

Η φόρμουλα του Revivogen® Natural Scalp Therapy - 6μηνη αγωγή αποτελείται από φυσικά συστατικά τα οποία αποδεδειγμένα σταματούν την τριχόπτωση και προκαλούν την ανάπτυξη νέων μαλλιών σε 9 στους 10 ασθενείς με τριχόπτωση! Περιέχει φυσικά μόρια Αζελαϊκού οξέως (Azelaic Acid) και Ψευδάργυρου (Zinc) με δράση στον ανδρογονικό υποδοχέα.

Για να αποκτήσετε το Revivogen® Natural Scalp Therapy - 6μηνη αγωγή

 

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

 

Revivogen® Natural Scalp Therapy
2μηνη αγωγή

Η φόρμουλα του Revivogen® Natural Scalp Therapy - 2μηνη αγωγή αποτελείται από φυσικά συστατικά τα οποία αποδεδειγμένα σταματούν την τριχόπτωση και προκαλούν την ανάπτυξη νέων μαλλιών σε 9 στους 10 ασθενείς με τριχόπτωση! Περιέχει φυσικά μόρια Αζελαϊκού οξέως (Azelaic Acid) και Ψευδάργυρου (Zinc) με δράση στον ανδρογονικό υποδοχέα.

Επιστροφή στο ιστολόγιο