Αζελαϊκό οξύ (Azelaic acid) κατά της τριχόπτωσης

Αζελαϊκό οξύ (Azelaic acid) κατά της τριχόπτωσης

Βασικές έννοιες για το Αζελαϊκό οξύ και την θεραπεία τριχόπτωσης

  • Το Aζελαϊκό οξύ έχει αναφερθεί παλαιότερα πως σε συνδυασµό µε Ζinc και Vit Β6 ανταγωνίζεται in vitro σχεδόν πλήρως τη δράση του ενζύµου 5α-R και αναστέλλει την τριχόπτωση
  • Το Aζελαϊκό οξύ έχει γνωστές βακτηριδιοστατικές, σµηγµατο­ρυθµιστικές και αντιφλεγµονώδεις ιδιότητες
  • Το σκεύασµα Aζελαϊκού οξέως 5% αναφέρεται ανεκδοτικά να έχει τριχογενετική δράση ενώ οι παρενέργειες είναι σπάνιες.

Το Aζελαϊκό οξύ ανευρίσκεται σε αφθονία στη Φύση και περιέχεται σε µεγάλες ποσότητες στα δηµητριακά και στα γαλακτοκοµικά προϊόντα. Είναι ένα κορεσµένο δικαρβοξυλικό οξύ και παρόλο που ανήκει στα οξέα, είναι κατά πολύ ασθενέστερο ακόµα και από το οικιακό ξύδι. Είναι ουσία µη τοξική και µη τερατογόνος, ενώ η ηµερήσια ανεκτή δόση της από το στόµα φτάνει τα 20g, γεγονός που την καθιστά εξαιρετικά ασφαλή ακόµα και για χρόνια χρήση τοπικά, για την θεραπεία τριχόπτωσης.

 

Τρόπος δράσης κατά της τριχόπτωσης

Η κύρια χρήση του Αζελαϊκού οξέος στη Δερµατολογία είναι η καταπολέµηση της ήπιας-µέτριας ακµής και πρόσφατα της ροδόχρους ακµής (Rosacea), καθότι εµφανίζει τις παρακάτω απαραίτητες ιδιότητες που το καθιστούν πολύτιµο όπλο ενάντια σε αυτές τις νόσους:

  1. Έχει βακτηριδιοστατικές ιδιότητες ενάντια σε αερόβια και αναερόβια µικρόβια, κυρίως ενάντια στα στελέχη των Propionibacterium acnes και Staphylococcus epidermidis
  2. Είναι αντι-κερατινογόνος παράγοντας, αφού µειώνει το πάχος της κεράτινης στοιβάδας του δέρµατος, δρώντας απευθείας στα κερατινοκύτταρα
  3. Είναι ανταγωνιστής οξειδοαναγωγικών ενζύµων των µιτοχονδρίων και δρα κατά των ελεύθερων ριζών
  4. Πιστεύεται ότι ρυθµίζει την έκκριση σµήγµατος, αν και η θεωρία αυτή έχει αµφισβητηθεί εντόνως
  5. Έχει αντιφλεγµονώδη δράση µέσω ενεργοποίησης του µηχανισµού peroxisome proliferators-activated receptor gamma (PPAR-gamma)
  6. Ανταγωνίζεται in vitro τη δράση του ενζύµου 5α-R, αποτρέποντας τη µετατροπή της Τεστοστερόνης σε DHT.

Αυτή η τελευταία ιδιότητα είναι που καθιστά ενδιαφέρον το Aζελαϊκό οξύ στην καταπολέµηση της τριχόπτωσης και η συγκεκριµένη ένδειξη έχει προταθεί και από επιφανείς Δερµατολόγους, όπως οι Price και Shapiro. Μετά την τοπική εφαρµογή Aζελαϊκού οξέος, ένα ποσοστό 10% παραµένει στην επιδερµίδα και το χόριο και µόνο το 3-5% διαπερνά τελικά το δερµατικό φραγµό σε διάστηµα περίπου 4 ωρών, ενώ η κύρια οδός απορρόφησης είναι ο τριχοφόρος πόρος. Η ποσότητα που απορροφάται (µ.ο.=3,6%) και ανευρίσκεται στην κυκλοφορία θεωρείται αµελητέα, απεκκρίνεται µε τα ούρα και καθιστά την ουσία απόλυτα ασφαλή για µακροχρόνια χορήγηση για την θεραπεία τριχόπτωσης.

 

Aζελαϊκό οξύ και ανδρική και γυναικεία τριχόπτωση

Σε πειράµατα που έγιναν σε τµήµατα ανθρώπινου δέρµατος, οι Stamatiadis et al. το 1988 ανέφεραν πως ακόµα και µικρή συγκέντρωση Αζελαϊκού οξέος αναστέλλει σχεδόν πλήρως τη δράση του ενζύµου 5α-R τοπικά. Η καταστολή αυτή ανέφεραν πως ενισχύεται από την προσθήκη Ζinc και Βιταµίνης Β6, µε τις δύο αυτές ουσίες να δρουν, όµως, ανεξάρτητα από το Aζελαΐκό οξύ και συνεργικά µεταξύ τους και µόνον όταν συνδυαστούν όλες µαζί σταματάει η τριχόπτωση. Πρόσφατη δηµοσίευση των Sasmaz et al. αναφέρει πως το Αζελαϊκό οξύ εµφάνισε παρόµοια αποτελεσµατικότητα στην ανάπτυξη τριχοφυΐας µε την ουσία anthralin, ύστερα από ελεγχόµενη µελέτη σε 31 ασθενείς µε γυροειδή αλωπεκία. Σύµφωνα µε τη µελέτη των Stamatiadis et al., προκείµενου η τριχογενετική δράση του Αζελαϊκού οξέος να είναι µέγιστη, πρέπει να αναµειχθεί µε Ζinc και Vit Β6. Η παρασκευή διαλύµατος που θα περιέχει Aζελαϊκό οξύ, Ζinc και Vit Β6 δεν είναι απλή, αφού οι ουσίες Ζinc και Βιταµίνη Β6 σε κοινό διάλυµα τείνουν να δηµιουργούν ίζηµα, γεγονός που µειώνει τη δραστικότητά τους. To φαινόµενο αυτό προκαλείται κυρίως κατά τη διάλυση του Ζinc, που είναι δυσδιάλυτη ουσία, µε αποτέλεσµα να δηµιουργεί κροκιδώµατα άσπρου χρώµατος όταν χρησιμοποιείται στο τριχωτό για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης.

 

Παρενέργειες-Ανεπιθύµητες ενέργειες του Αζελαϊκού οξέως σε σχέση με την τριχόπτωση

Συχνά αναφέρονται ερεθισµός, ευαισθησία, αίσθηµα καύσου, ξηρότητα, κνησµός και σπάνια έχει αναφερθεί αποχρωµατισµός σε σηµείο εφαρµογής, αν και η δράση του Aζελαϊκού οξέος δεν σχετίζεται µε δράση στα φυσιολογικά µελανοκύτταρα του δέρµατος, παρά µόνο σε περιοχές µε µέλασµα και δυσχρωµίες. Σπανιότερα έχουν αναφερθεί τοπικές αλλεργικές αντιδράσεις και επιδείνωση επιχείλιου έρπητα. Επίσης, δεν είναι τερατογόνο και δεν έχει συσχετισθεί µε συστεµικές αντιδράσεις από την τοπική εφαρµογή του για τη θεραπεία τριχόπτωσης, ακόµα και σε συγκέντρωση 20%.

 

Σύνοψη

Το Aζελαϊκό οξύ είναι ασφαλές, ανεκτό και πιθανόν να είναι και αποτελεσµατικό ως επικουρική τριχογενετική ουσία ενάντια στην τριχόπτωση.

Προτεινόμενα προϊόντα

Revivogen® Natural Scalp Therapy 6μηνη αγωγή

Η φόρμουλα του Revivogen® Natural Scalp Therapy - 6μηνη αγωγή αποτελείται από φυσικά συστατικά τα οποία αποδεδειγμένα σταματούν την τριχόπτωση και προκαλούν την ανάπτυξη νέων μαλλιών σε 9 στους 10 ασθενείς με τριχόπτωση! Περιέχει φυσικά μόρια Αζελαϊκού οξέως (Azelaic Acid) και Ψευδάργυρου (Zinc) με δράση στον ανδρογονικό υποδοχέα.

Για να αποκτήσετε το Revivogen® Natural Scalp Therapy - 6μηνη αγωγή

 

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

 

Revivogen® Natural Scalp Therapy 2μηνη αγωγή

Η φόρμουλα του Revivogen® Natural Scalp Therapy - 2μηνη αγωγή αποτελείται από φυσικά συστατικά τα οποία αποδεδειγμένα σταματούν την τριχόπτωση και προκαλούν την ανάπτυξη νέων μαλλιών σε 9 στους 10 ασθενείς με τριχόπτωση! Περιέχει φυσικά μόρια Αζελαϊκού οξέως (Azelaic Acid) και Ψευδάργυρου (Zinc) με δράση στον ανδρογονικό υποδοχέα.

 

Επιστροφή στο ιστολόγιο