Η σημασία των πρωτεϊνών για πιο υγιή μαλλιά

Η σημασία των πρωτεϊνών για πιο υγιή μαλλιά

Θέλετε να μακρύνουν τα μαλλιά σας γρηγορότερα ή να ενισχύσετε των όγκο τους; Το μυστικό βρίσκεται στις πρωτεΐνες. Το κλειδί για την ανάπτυξη υγιέστερων μαλλιών είναι να καταναλώνετε άφθονη πρωτεΐνη. Ποιες είναι οι καλύτερες πηγές πρωτεϊνών και πως αυτές βοηθούν τα μαλλιά σας; Συνεχίστε να διαβάζετε.  

Γιατί η κατανάλωση πρωτεΐνης είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη των μαλλιών

Το κύριο δομικό συστατικό των μαλλιών μας είναι μια πρωτεΐνη η κερατίνη, οπότε είναι λογικό η κατανάλωση πρωτεΐνης να βοηθάει στην ανάπτυξη των μαλλιών. Το σώμα μας εξάλλου χρησιμοποιεί πρωτεΐνες για διάφορες ζωτικές λειτουργίες.

Όταν δεν λαμβάνουμε αρκετές πρωτεΐνες, τότε το σώμα μας θα χρησιμοποιήσει την όποια ποσότητα πρωτεϊνών διαθέτει για τις βασικές λειτουργίες του οργανισμού, αγνοώντας τις δευτερεύουσες λειτουργίες, όπως είναι η ανάπτυξη των μαλλιών. Αν και αυτό αποτελεί ένα μηχανισμό που μας κρατά ζωντανούς όταν δεν τρώμε σωστά, ταυτόχρονα μπορεί να οδηγήσει σε επιβράδυνση της ανάπτυξης των μαλλιών ή ακόμη και στην απώλειά τους.

Ποια είναι λοιπόν η συνιστώμενη ποσότητα πρωτεΐνης που πρέπει να λαμβάνουμε; Σύμφωνα με μελέτες της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, μια μέση ενήλικη γυναίκα 50 ετών πρέπει να τρώει περίπου 53 γραμμάρια πρωτεΐνης την ημέρα, ενώ ο μέσος ενήλικας άνδρας που συνήθως ζυγίζει περισσότερο πρέπει να τρώει περίπου 56 γραμμάρια πρωτεΐνης την ημέρα. Ωστόσο, αυτοί οι αριθμοί εξαρτώνται από το ύψος, το βάρος και τον τρόπο ζωής σας. Γι’ αυτό το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό.

Οι καλύτερες πηγές πρωτεϊνών για την ανάπτυξη των μαλλιών

  1. Αυγά

Τα αυγά είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και βιοτίνης - δύο βασικά θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για την ανάπτυξη των μαλλιών. Τα τριχοθυλάκια χρειάζονται βιοτίνη για την παραγωγή κερατίνης. Αυτός είναι και ένας λόγος που πολλά συμπληρώματα διατροφής που βοηθούν την ανάπτυξη των μαλλιών περιέχουν βιοτίνη. Τα αυγά είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή και άλλων θρεπτικών συστατικών, όπως ψευδάργυρου και σελήνιου.

  1. Σολομός

Τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός είναι εξαιρετικές πηγές πρωτεΐνης. Ο σολομός δεν είναι μόνο πλούσιος σε πρωτεΐνες, αλλά είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Μια μελέτη του 2015 στο Journal of Cosmetic Dermatology βρήκε άμεση σχέση μεταξύ της κατανάλωσης τροφών πλούσιων σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και της αύξησης της πυκνότητας των μαλλιών. Εάν πάλι δεν είστε φίλοι των ψαριών, μπορείτε να πάρετε ένα συμπλήρωμα που περιέχει ιχθυέλαια και λιπαρά οξέα.

  1. Ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί δεν είναι απλώς ένα υπέροχο σνακ, αλλά και ένας πολύ καλός τρόπος για να προσθέσετε περισσότερη πρωτεΐνη στη διατροφή σας - ειδικά για τα άτομα που δεν καταναλώνουν ζωικά προϊόντα. Επιπλέον, οι ξηροί καρποί είναι εξαιρετικές πηγές θρεπτικών ουσιών που είναι και αυτές απαραίτητες για την υγιή ανάπτυξη των μαλλιών, όπως βιταμίνης Ε, βιταμινών Β, λιπαρών οξέων και ψευδαργύρου.

  1. Στρείδια

Τα στρείδια είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και ψευδαργύρου. Ο ψευδάργυρος είναι πολύ σημαντικός για την ανάπτυξη των μαλλιών, επειδή συμβάλει στη σύνθεση των πρωτεϊνών αλλά και στην κυτταρική διαίρεση. Για το λόγο αυτό, η ανεπάρκεια ψευδαργύρου έχει συνδεθεί με ορισμένους τύπους τριχόπτωσης.

  1. Φασόλια

Τα φασόλια είναι άλλη μια εξαιρετική πηγή φυτικών πρωτεϊνών αλλά και σιδήρου. Είναι γνωστό ότι η ανεπάρκεια σιδήρου πολλές φορές αποτελεί την κύρια αιτία της τριχόπτωσης, κυρίως στις γυναίκες.

  1. Βόειο κρέας

Το βόειο κρέας είναι ακόμα μια πλούσια πηγή πρωτεϊνών. Στην πραγματικότητα, 230 γρ κόντρα φιλέτο παρέχουν 58 γραμμάρια πρωτεΐνης - η οποία καλύπτει την ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα πρωτεΐνης για τους ενήλικες. Το βόειο κρέας είναι επίσης πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά όπως σίδηρος, νιασίνη και σελήνιο που προάγουν την υγεία των μαλλιών σας.

Επιστροφή στο ιστολόγιο