Πως να διατηρήσετε την υγεία των μαλλιών σας

Πως να διατηρήσετε την υγεία των μαλλιών σας

Ίσως γνωρίζετε ήδη ότι οι τρίχες βγαίνουν από τα τριχοθυλάκια. Αλλά πόσα πράγματα ξέρετε γι’ αυτά; Η αλήθεια είναι ότι αν κατανοήσετε τη λειτουργία των τριχοθυλακίων θα μπορέσετε να φροντίσετε καλύτερα την υγεία των μαλλιών σας, γιατί στην ουσία τα υγιή τριχοθυλάκια παράγουν και υγιή μαλλιά.

Η ανατομία του τριχοθυλακίου

Η τριχοσμηγματογόνος μονάδα είναι ένα σύνθετο μικρο-όργανο που αποτελείται από 3 κύρια ανατομικά στοιχεία – το τριχοθυλάκιο, τον σμηγματογόνο αδένα και τον ανελκτήρα μυ. Το τριχοθυλάκιο είναι μια σύνθετη, κυλινδρική, σωληνοειδής κατασκευή που εκτείνεται προς την επιφάνεια του δέρματος και αποτελείται από πολλές ομόκεντρες στοιβάδες επιθηλιακών κυττάρων με διαφορετική αρχιτεκτονική. Το τριχοθυλάκιο βρίσκεται στα δύο κορυφαία στρώματα του δέρματος, την επιδερμίδα και το χόριο (δερμίδα) και έχει την ακόλουθη δομή:

  • Χοριακή θηλή: Βρίσκεται στη βάση του τριχοθυλακίου και αποτελείται από συνδετικό ιστό και αιμοφόρα αγγεία που τρέφουν τριχοθυλάκιο.
  • Περιοχή των βλαστοκυττάρων: Τα διάφορα βλαστοκύτταρα διαιρούνται για να παράγουν νέες τρίχες.
  • Βολβός: Ο βολβός περιβάλλει τη χοριακή θηλής και τη «μήτρα» των βλαστοκυττάρων. Επίσης περιέχει ορμόνες που επηρεάζουν την ανάπτυξη των μαλλιών. Οι ορμόνες αυτές σηματοδοτούν το είδος της τρίχας που μεγαλώνει.
  • Σμηγματογόνος αδένας: Κάθε τριχοθυλάκιο συνδέεται με ένα σμηγματογόνο αδένα. Ο σμηγματογόνος αδένας παράγει σμήγμα, το φυσικό έλαιο που ενυδατώνει τα μαλλιά και το δέρμα γύρω από αυτά.
  • Ανελκτύρας μυς: Αποτελείται από δέσμες μη-γραμμωτών μυϊκών κυττάρων που εκφύονται από τη θυλώδη στοιβάδα του χορίου και προσφύονται διαγώνια στην περιοχή διόγκωσης του τριχοθυλακίου. Αυτός ο μυς είναι υπεύθυνος για το ανασήκωμα της τρίχας όταν πχ ανατριχιάζουμε.

Η ανάπτυξη της τρίχας στο τριχοθυλάκιο

Ο κύκλος ζωής του τριχοθυλακίου αποτελείται από 4 στάδια:

  • Αναγενές στάδιο ή φάση ανάπτυξης μπορεί να διαρκέσει μεταξύ 2 - 7 έτη.
  • Καταγενές στάδιο ή φάση εκφύλισης που διαρκεί περίπου 10 ημέρες, κατά το οποίο το τριχοθυλάκιο προετοιμάζεται για τον οριστικό εκφυλισμό του που θα συμβεί κατά το τελογενές στάδιο. Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, το τριχοθυλάκιο συρρικνώνεται και αποκολλάται από την θηλή.
  • Τελογενές στάδιο ή φάση ανάπαυσης που διαρκεί περίπου 3 μήνες. Σε αυτή τη φάση έχει ήδη αρχίσει να αναπτύσσεται νέα τρίχα μέσα στο θύλακα.
  • Εξωγενές στάδιο ή φάση αποβολής της τρίχας. Είναι η φάση που ο παλιός άξονας της τρίχας πέφτει και αντικαθίσταται από έναν νέο. Αυτή η σύντομη φάση μερικές φορές θεωρείται επέκταση της φάσης ανάπαυσης.

Το ευχάριστο είναι ότι διαφορετικά τριχοθυλάκια βρίσκονται σε διαφορετικές φάσεις του κύκλου ζωής τους ανά πάσα στιγμή, γιατί διαφορετικά θα χάναμε όλα μας τα μαλλιά μαζικά και ταυτόχρονα….

Ο ρόλος του τριχοθυλακίου στους διαφορετικούς τύπους μαλλιών

Το γνωρίζατε ότι η ποικιλία των τύπων μαλλιών ανάμεσα στις διάφορες εθνότητες  καθορίζεται από διάφορους παράγοντες, όπως η θέση του βολβού εντός του τριχοθυλακίου θυλακίου και η καμπυλότητα του τριχοθυλακίου;

Επιπλέον, το μέγεθος και το σχήμα της χοριακής θηλής είναι επίσης ένας σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει την υφή των μαλλιών. Τα τριχοθυλάκια του τριχωτού της κεφαλής των Καυκάσιων έχουν πιο ελλειπτικό σχήμα, με αποτέλεσμα την παραγωγή ίσιων, κυματιστών ή ελαφρά σγουρών μαλλιών. Ενώ, τα τριχοθυλάκια των ατόμων ασιατικής καταγωγής είναι στρογγυλά και παράγουν ίσια μαλλιά και στα άτομα αφρικανικής καταγωγής, η χοριακή θηλή έχει ελλειπτικό σχήμα με καμπύλες (ζικ ζακ) γι’ αυτό και τα μαλλιά είναι πολύ σγουρά.

Διατήρηση της υγιούς λειτουργίας των τριχοθυλακίων.

Η διατήρηση της υγιούς λειτουργίας των τριχοθυλάκων έχει ζωτική σημασία για την ανάπτυξη υγιών και δυνατών μαλλιών. Να θυμάστε ότι υγιή τριχοθυλάκια = υγιή μαλλιά. Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές για να διατηρήσετε τα τριχοθυλάκια των μαλλιών σας σε άριστη κατάσταση.

Κάντε καθημερινά μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής

Το απαλό μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε τη σωστή λειτουργία των τριχοθυλακίων. Το μασάζ διεγείρει τη ροή του αίματος και μεταφέρει σε αυτά όλα τα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για τη σωστή τους ανάπτυξη. Σε μια μελέτη του 2016 στο περιοδικό Eplasty, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το καθημερινό μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής για 4 λεπτά, μπορεί να οδηγήσει σε πιο πυκνά μαλλιά.

Επιλέξτε ένα ήπιο σαμπουάν

Η χρήση ενός σαμπουάν που βαραίνει τα μαλλιά συχνά αφυδατώνει το τριχωτό της κεφαλής, με αποτέλεσμα τα τριχοθυλάκια να αρχίζουν να υπερπαραγάγουν σμήγμα για να αντισταθμίσουν αυτήν την έλλειψη των φυσικών ελαίων τις επιδερμίδας. Το αποτέλεσμα είναι τα μαλλιά να γίνονται εξαιρετικά λιπαρά.

Επιλέξτε ένα απαλό σαμπουάν όπως το Revivogen MD Bio Cleansing για να καθαρίζετε όχι μόνο τα μαλλιά αλλά και το τριχωτό της κεφαλής χωρίς να τα αφυδατώνετε. Επίσης  τα βιο-ενεργά θρεπτικά συστατικά που περιέχει βελτιώνουν την κατάσταση των μαλλιών και του τριχωτού, δημιουργώντας ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη νέων μαλλιών, ενώ  ταυτόχρονα τους χαρίζει όγκο και ενισχύει την πυκνότητα.

Υγιεινή διατροφή

Τα μαλλιά μας αποτελούνται από μια πρωτεΐνη που ονομάζεται κερατίνη. Επομένως, είναι σημαντικό να λαμβάνετε αρκετή πρωτεΐνη στη διατροφή σας. Κοτόπουλο, άπαχο βόειο κρέας, φακές και φασόλια είναι ιδανικά για να διατηρήσετε την υγιή λειτουργία των τριχοθυλακίων. Άλλα θρεπτικά συστατικά που ωφελούν την ανάπτυξη των μαλλιών είναι ο ψευδάργυρος, ο σίδηρο, βιταμίνες Β και το πυρίτιο.

Επιστροφή στο ιστολόγιο