οι αιτίες της γυναικειας τριχόπτωσης

Γυναικεία Τριχόπτωση: αιτίες και θεραπείες

Παρόλο που μπορεί να πιστεύεις ότι η τριχόπτωση είναι αντρική υπόθεση, θα εκπλαγείς όταν μάθεις ότι το 40% όσων υποφέρουν από τριχόπτωση είναι γυναίκες.

Είτε είναι μια παροδική τριχόπτωση είτε έχει διάρκεια, οι περισσότερες γυναίκες υποφέρουν σιωπηλά, βρίσκονται σε σύγχυση ή νιώθουν ντροπή να παραδεχτούν ανοιχτά αυτό που τους συμβαίνει και να ζητήσουν βοήθεια. Εν αντιθέσει, αλλάζουν το χτένισμά τους ή το χρώμα των μαλλιών τους στην προσπάθεια τους να καλύψουν το πρόβλημα.

Το Revivogen μπορεί να βοηθήσει…

Το πρώτο βήμα είναι να μάθεις τα δεδομένα. Ξέρεις ποια είναι η αιτία της τριχόπτωσης που έχεις ή γιατί χάνεις μαλλιά;

Η απάντηση σε αυτές τις ερωτήσεις μπορεί να βοηθήσει να καθορίσεις την σωστή θεραπεία για εσένα και να κερδίσεις ξανά την αυτοπεποίθησή σου.

Συνέχισε να διαβάζεις και μάθε τους διαφορετικούς τύπους της τριχόπτωσης, την αιτία τους και πως να την αντιμετωπίσεις. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι θα βασιστείς μόνο σε αυτά που θα διαβάσεις. Αυτό που επιβάλλεται είναι να κλείσεις άμεσα ραντεβού με έναν δερματολόγο ή έναν ιατρό εξειδικευμένο με τα μαλλιά.

Οι τύποι της τριχόπτωσης

Αυτά τα 4 είδη τριχόπτωσης είναι πιο κοινά για τις γυναίκες. Αν αναγνωρίσεις τον τύπο της τριχόπτωσης που παρουσιάζεις, θα είναι ευκολότερο να φροντίσεις τα μαλλιά σου.

  • Ανδρογενετικη Αλωπεκία

Η γυναικεία ανδρογενετική αλωπεκία, ή female pattern baldness, είναι ο πιο κοινός τύπος τριχόπτωσης στις γυναίκες. Τα γονίδια παίζουν τον μεγαλύτερο ρόλο σε αυτήν την ασθένεια. Κληρονομούνται είτε από την μητέρα ή τον πατέρα και τα συμπτώματα της μπορεί να ξεκινήσουν να εμφανίζονται από τα τέλη της εφηβείας.

Σε αντίθεση με τους άντρες που μπορεί να χάσουν τα μαλλιά τους στην κορυφή ή στο hairline, οι γυναίκες εμφανίζουν αραίωση σε όλο τους το κεφάλι. Συνήθως, το πρώτο σημάδι είναι η αραίωση της χωρίστρας ή η αλογοουρά που χάνει όγκο και γίνεται πιο λεπτή.

  • Τελογενής τριχόρροια (Telogen Effluvium)

Στην τελογενή τριχόρροια τα τριχοθυλάκια που βρίσκονται στην αναγεννη (anagen phase) ή την καταγενή φάση (catagen phase|) περνάνε μαζικά στην τελογενή φάση και πέφτουν. Συνήθως αυτού του είδους η τριχόπτωση συνδέεται με ένα εξαιρετικά αγχωτικό γεγονός. Είναι όμως παροδική τριχόπτωση και τα μαλλιά επανέρχονται κανονικά  

  • Αλωπεκία από έλξη

Αυτού του είδους η τριχόπτωση προκαλείται από σφιχτά χτενίσματα που τραβάνε τα μαλλιά και καταστρέφουν τα τριχοθυλάκια. Αν αυτή η κατάσταση εντοπιστεί αρκετά νωρίς, τα μαλλιά μπορούν να επανέλθων και να μεγαλώνουν και πάλι επιτυχώς. Τα κοτσιδάκια, τα ράστα, οι σφιχτές αλογοουρές, τα extensions και οι περούκες είναι τα πιο κοινά χτενίσματα που συμβάλουν στην εμφάνιση της αλωπεκίας από έλξη.

  • Γυροειδής Αλωπεκία

Η γυροειδής αλωπεκία είναι μια αυτοάνοση πάθηση που προκαλέι τριχόπτωση όχι μόνο των μαλλιών, αλλά όλων των τριχών του σώματος. Αυτό συμβαίνει όταν το ανοσοποιητικό σου σύστημα επιτίθεται στα τριχοθυλακιά σου και τα καταστρέφει. Οι ασθενείς αλλά και οι ιατροί συνήθως την αντιλαμβάνονται όταν παρατηρούν πως πέφτουν τούφες μαλλιών, αφήνοντας μικρά στρογγυλά κενά σημεία στο τριχωτό της κεφαλής. Αν και δεν γνωρίζουμε τα ακριβή της αίτια, περίπου στο 90% των ανθρώπων με αυτή την πάθηση τα μαλλιά επανέρχονται μέσα σε λίγα χρόνια.

Οι αιτίες της τριχόπτωσης

Το να γνωρίζεις τις αιτίες της τριχόπτωσης είναι εξίσου σημαντικό όσο το να γνωρίζεις τους διαφορετικούς τύπους της. Κατανοώντας τα αίτια του προβλήματος, έχεις μια ευκαιρία να σταματήσεις ή να καθυστερήσεις αυτό που συμβαίνει.

  1. Ορμόνες

Η ανδρογενετική αλωπεκία προκαλείται από μια ποικιλία παραγόντων συνδεδεμένων με τη δράση των ορμονών, όπως είναι οι πολυκυστικές ωοθήκες, τα αντισυλληπτικά χάπια και η εμμηνόπαυση. Η τριχόπτωση που συνδέεται με την εγκυμοσύνη εμφανίζεται συνήθως αμέσως μετά την γέννα, όπου υπάρχει διαταραχή των ορμονών. Αμέσως μόλις οι ορμόνες έπανέλθουν στα φυσιολογικά τους επίπεδα, τα μαλλιά θα μεγαλώσουν και πάλι.

  1. Άγχος

Οποιοδήποτε τραυματικό γεγονός, όπως ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα, μια σοβαρή ασθένεια ή εγχείρηση μπορεί να οδηγήσουν σε τριχόπτωση. Ένα τόσο έντονο γεγονός, μπορεί να προκαλέσει σοκ στον κύκλο ζωής των μαλλιών σου και να τα αναγκάσει να πέσουν. Έτσι έχουμε την τελογενή τριχόπτωση. Ευτυχώς, όπως αναφέραμε και παραπάνω, αυτό το είδος τριχόπτωσης είναι παροδικό. Τα μαλλιά θα μεγαλώσουν ξανά μόλις ξεπεραστεί το έντονο άγχος, κάτι που μπορεί να πάρει καιρό, από 3 ως 6 μήνες.

  1. Διατροφή

Όταν δεν έχεις ισορροπημένη διατροφή μπορεί να προκληθεί τριχόπτωση, όμως μόνο προσωρινά. Για παράδειγμα, η περίσσια βιταμίνης Α στον οργανισμό και από την άλλη η έλλειψη πρωτεϊνών μπορεί να επιβαρύνουν την τριχόπτωση. Φρόντισε να τρως αρκετό ψάρι, κρέας και αβγά για να βοηθήσεις την ανάπτυξη της τρίχας.

Θεραπείες και λύσεις για την τριχόπτωση

Μέχρι να κλείσεις το ραντεβού σου με έναν ιατρό, εκτός από πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες αυτό που σίγουρα θα βοηθήσει τα μαλλιά σου είναι μια θεραπεία κατά της τριχόπτωσης. Επέλεξε μια αγωγή με φυσικά συστατικά, κατάλληλη για γυναίκες και ειδικά σχεδιασμένη για λεπτά και αδύναμα μαλλιά. Με καθημερινή χρήση θα δεις την τριχόπτωση να αναστέλλεται και τα μαλλιά σου να γίνονται πιο δυνατά και με όγκο.

Επιστροφή στο ιστολόγιο