Το καλάθι μου

Κλείσιμο καλαθιού

Εποχική Τριχόπτωση

Δημοσιεύτηκε

Η εποχική τριχόπτωση όπως και η θεραπεία τριχόπτωσης μας απασχολεί όλους. Άλλους περισσότερο και άλλους λιγότερο. Αντίθετα με τα υπόλοιπα θηλαστικά, στο ανθρώπινο σώμα και ειδικότερα στο τριχωτό, οι τρίχες υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν ακολουθούν μαζική και συγχρονισμένη απόπτωση. Κάθε τριχοθυλάκιο έχει το δικό του εσωτερικό ρυθμό που ορίζει την πτώση και επανέκφυση της τρίχας, με αποτέλεσμα οι κύκλοι διαφορετικών τριχοθυλακίων να είναι μη-συγχρονισμένοι.

Γενικά, σε ολόκληρο το ανθρώπινο σώμα, επικρατεί η εικόνα μωσαϊκού, με τον κύκλο ζωής του κάθε τριχόθυλάκιο να είναι σε πλήρη ανεξαρτησία και να μην επηρεάζεται από τον κύκλο ζωής στα ολόγυρα τριχοθυλάκια, εκτός ίσως από τα τριχοθυλάκια στην ίδια τριχοθυλακιακή μονάδα (Follicular unit).

Στα θηλαστικά η διαδικασία απόπτωσης των τριχών (κοινώς "τριχόπτωση") είναι μαζική και εμφανής και η αλλαγή του τριχώματος σχετίζεται με την αλλαγή στη διάρκεια της ημέρας κατά τους καλοκαιρινούς και χειμερινούς μήνες. Στον άνθρωπο η διαδικασία αυτή είναι σαφώς πιο ανεπαίσθητη και είναι σχεδόν ανεξάρτητη από την ηλιοφάνεια, την εποχή, τις φάσης της σελήνης ή των αστερισμών, αντίθετα με τα υπόλοιπα θηλαστικά που η κυκλικότητα των τριχών τους επηρεάζεται από αυτά τα στοιχεία.

Παραμένει όμως ακόμα ένας υπολειπόμενος, από τις ρίζες της ανθρώπινης εξέλιξης, υποτυπώδης έλεγχος στην κυκλικότητα της ζωής του τριχοθυλακίου από το περιβάλλον. Η επίδραση του περιβάλλοντος σχετίζεται, όπως και στα ζώα, κυρίως με τη διάρκεια της ηλιοφάνειας της ημέρας. Τα κύτταρα του αμφιβληστροειδή που προσλαμβάνουν το ηλιακό φως επηρεάζουν το ενδοκρινικό σύστημα, την έκκριση των ανδρογόνων αλλά ορμονών όπως η μελατονίνη, προλακτίνη και κορτιζόλη. Η φυσιολογική αυτή προσαρμογή διαταράσσεται από τον τεχνητό φωτισμό, αλλά έχει βρεθεί πως κάτοικοι της Ανταρκτικής (6 μήνες ημέρα-6 μήνες νύχτα) και ασθενείς με εποχιακή συναισθηματική διαταραχή (seasonal affective disorder) διατηρούν τους ρυθμούς μελατονίνης.

Είναι γνωστό πως τα επίπεδα των ανδρογόνων του ορού υπόκεινται σε αντίστοιχες εποχικές αλλαγές τόσο στους ενήλικες άνδρες, όσο και στους εφήβους. Ως αποτέλεσμα, οι τρίχες του σώματος και του τριχωτού μεγαλώνουν ταχύτερα το καλοκαίρι που η ημέρα διαρκεί περισσότερο και οι άνθρωποι τείνουν να βρίσκονται περισσότερο διάστημα εκτός κτηρίων. Αντίστροφα, ενώ το χειμώνα ο κύκλος του τριχοθυλακίου διαρκεί συνολικά για μεγαλύτερο διάστημα, η ταχύτητα ανάπτυξης είναι μικρότερη. Αποτέλεσμα αυτών των εποχιακών διαφορών είναι οι τρίχες να φτάνουν στο μεγαλύτερο μήκος τους το χειμώνα ενώ το καλοκαίρι μεγαλύτερο ποσοστό από αυτές είναι σε φάση ανάπτυξης, με μικρότερη όμως διάρκεια περιόδου ανάπτυξης. Με την πάροδο αυτών το δυο εποχών του έτους, εμφανίζεται και η μέγιστη τριχόπτωση, τον Οκτώβριο πιο έντονα, αφού μεγάλο ποσοστό των τριχών είναι σε τελογενή φάση με το τέλος του καλοκαιριού και το Μάρτιο όπου η τριχόπτωση είναι ηπιότερη.

Η κατάλληλη θεραπεία τριχόπτωσης μπορεί να αντιμετωπίσει τόσο την εποχική όσο και την Ανδρογενετικού τύπου τριχόπτωση.

Προτεινόμενα προϊόντα

Revivogen® Natural Scalp Therapy - 6μηνη αγωγή

Η φόρμουλα του Revivogen® Natural Scalp Therapy - 6μηνη αγωγή αποτελείται από φυσικά συστατικά τα οποία αποδεδειγμένα σταματούν την τριχόπτωση και προκαλούν την ανάπτυξη νέων μαλλιών σε 9 στους 10 ασθενείς με τριχόπτωση! Περιέχει βιταμίνη Ε και Β6 που έχουν ισχυρή τριχογενετική δράση.

Για να αποκτήσετε το Revivogen® Natural Scalp Therapy - 6μηνη αγωγή

 

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα και τις προσφορές μας;

Εγγράψου στο newsletter του Revivogen και λάβε στο email σου νέα και προσφορές.

Αναζήτηση

ΠΑΙΞΕ & ΚΕΡΔΙΣΕ REVIVOGEN Spinner icon