ΕΠΟΧΙΑΚΗ ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗ, ΕΠΟΧΙΚΗ ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗ

Εποχική Τριχόπτωση

Η άνοιξη έρχεται και μαζί της καταφθάνει και η εποχική τριχόπτωση. Αν και  είναι ένα παροδικό φαινόμενο, προκαλεί μεγάλη ανησυχία σε όσους το βιώνουν. Τι προκαλεί αυτήν την έντονη τριχόπτωση την άνοιξη; Εξηγείται επιστημονικά; Υπάρχει θεραπεία;

Συμπεριφορά των τριχοθυλακίων του ανθρώπου

Αντίθετα με τα υπόλοιπα θηλαστικά, στο ανθρώπινο σώμα και ειδικότερα στο τριχωτό, οι τρίχες υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν πέφτουν μαζικά και συγχρονισμένα. Κάθε τριχοθυλάκιο έχει το δικό του εσωτερικό ρυθμό. Αυτός ορίζει την πτώση και την επανέκφυση της τρίχας. Αποτέλεσμα αυτού είναι το κάθε τριχοθυλάκιο να έχει διαφορετικό και μη συγχρονισμένο κύκλο από τα υπόλοιπα.

Η εναλλαγή των εποχών επηρεάζει τα τριχοθυλάκια;

Στα θηλαστικά η διαδικασία απόπτωσης των τριχών (κοινώς "τριχόπτωση") είναι μαζική και εμφανής. Η αλλαγή του τριχώματος σχετίζεται με την αλλαγή στη διάρκεια της ημέρας κατά τους καλοκαιρινούς και χειμερινούς μήνες. Στον άνθρωπο η διαδικασία αυτή είναι σαφώς πιο ανεπαίσθητη και είναι σχεδόν ανεξάρτητη από την ηλιοφάνεια, την εποχή, τις φάσης της σελήνης ή των αστερισμών, αντίθετα με τα υπόλοιπα θηλαστικά που η κυκλικότητα των τριχών τους επηρεάζεται από αυτά τα στοιχεία.

Παραμένει όμως ακόμα ένας υπολειπόμενος, από τις ρίζες της ανθρώπινης εξέλιξης, υποτυπώδης έλεγχος στην κυκλικότητα της ζωής του τριχοθυλακίου από το περιβάλλον. Η επίδραση του περιβάλλοντος σχετίζεται, όπως και στα ζώα, κυρίως με τη διάρκεια της ηλιοφάνειας της ημέρας. Τα κύτταρα του αμφιβληστροειδή που προσλαμβάνουν το ηλιακό φως επηρεάζουν το ενδοκρινικό σύστημα, την έκκριση των ανδρογόνων αλλά ορμονών όπως η μελατονίνη, προλακτίνη και κορτιζόλη.

Εποχική τριχόπτωση

Τα επίπεδα των ανδρογόνων του ορού υπόκεινται σε αντίστοιχες εποχικές αλλαγές τόσο στους ενήλικες άνδρες, όσο και στους εφήβους. Οι τρίχες του σώματος και του τριχωτού μεγαλώνουν ταχύτερα το καλοκαίρι που η ημέρα διαρκεί περισσότερο και οι άνθρωποι βρίσκονται περισσότερο διάστημα εκτός κτηρίων. Αντίστροφα, αν και το χειμώνα ο κύκλος ζωής του τριχοθυλακίου διαρκεί περισσότερο, η ταχύτητα ανάπτυξης είναι μικρότερη.

Αποτέλεσμα αυτών των εποχιακών διαφορών είναι οι τρίχες να φτάνουν στο μεγαλύτερο μήκος τους το χειμώνα, ενώ το καλοκαίρι μεγαλύτερο ποσοστό από αυτές είναι σε φάση ανάπτυξης, με μικρότερη όμως διάρκεια. Με την πάροδο αυτών το δυο εποχών και πιο συγκεκριμένα τον Οκτώβριο και τον Μάρτιο το μεγαλύτερο ποσοστό των τριχών αυτών είναι σε τελογενή φάση και τότε εμφανίζεται η μέγιστη τριχόπτωση.

Υπάρχει θεραπεία για την εποχική τριχόπτωση;

Η κατάλληλη θεραπεία τριχόπτωσης μπορεί να αντιμετωπίσει τόσο την εποχική όσο και την Ανδρογενετικού τύπου τριχόπτωση.

Προτεινόμενα προϊόντα

Revivogen Natural Scalp Therapy

 

 

 

 

 

 

 

 

Η φόρμουλα του Revivogen MD Scalp Therapy αποτελείται από φυσικά συστατικά τα οποία αποδεδειγμένα σταματούν την τριχόπτωση και προκαλούν την ανάπτυξη νέων μαλλιών σε 9 στους 10 ασθενείς με τριχόπτωση! Περιέχει βιταμίνη Ε και Β6 που έχουν ισχυρή τριχογενετική δράση.

Διατίθεται και σε μονή αγωγή των 60ml που διαρκεί έως και 2 μήνες.

Revivogen PRO Scalp Therapy 

Το Revivogen PRO Scalp Therapy είναι επίσης μία φυσική αγωγή ενάντια στη τριχόπτωση. Η φόρμουλα του Revivogen PRO περιέχει τα ίδια φυσικά συστατικά ενάντια στην τριχόπτωση, που περιέχονται στην Revivogen MD και επιπλέον καταπραΰνει το τριχωτό από τυχόν ερεθισμούς. Αν έχετε λιπαρότητα ή ξηροδερμία το Revivogen Pro είναι η κατάλληλη αγωγή για εσάς ενώ παράλληλα προστατεύει τα λεπτά και άτονα μαλλιά από το σπάσιμο στις άκρες.

Διατίθεται και σε μονή αγωγή των 60ml που διαρκεί έως και 2 μήνες.

Επιστροφή στο ιστολόγιο