Το καλάθι μου

Κλείσιμο καλαθιού

Τριχόπτωση και Βιταμίνη Ε (a-tocopherol)

Δημοσιεύτηκε

Βασικές έννοιες για τη Βιταμίνη Ε και την τριχόπτωση

  • Η α-tocopherol περιέχεται σε πλήθος καλλυντικών και σκευασμάτων ενάντια στην τριχόπτωση καθώς είναι η πιο ενεργή µορφή της Vit E στον άνθρωπο µε ισχυρή αντιοξειδωτική δράση
  • Η Vit Ε, όταν χρησιµοποιείται τοπικά απορροφάται ελάχιστα και η tocopherol acetate που περιέχεται στα καλλυντικά δε µετατρέπεται στην ενεργή α-tocopherol στο ανθρώπινο δέρµα
  • Αβιταµίνωση Vit Ε: είναι πολύ σπάνια στις ανεπτυγµένες χώρες, ενώ η λήψη µεγάλων δόσεων δεν έχει καρκινοπροστατευτική δράση αλλά αντίθετα αυξάνει την νοσηρότητα και θνησιµότητα
  • Πειραµατική χρήση tocopheryl polyethylene glycol succinate (TPGS) σε συνδυασµό µε Minoxidil αύξησε την απορρόφηση του Minoxidil και μείωσε την τριχόπτωση.

Η Vit E είναι λιποδιαλυτή βιταµίνη, εµφανίζεται σε 8 διαφορετικές µορφές στη φύση (α,β,γ και δ τοκοφερόλες και α,β,γ και δ τοκοτριενόλες) και κάθε µορφή της έχει ξεχωριστή βιολογική δράση.

 

Δράση κατά της τριχόπτωσης

Η α-tocopherol είναι η πιο ενεργή µορφή στον άνθρωπο, είναι ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία και προστατεύει τα κύτταρα και ειδικά τα λιπίδια των κυτταρικών µεµβρανών από τις ελεύθερες ρίζες και από τα βλαβερά παράγωγα του κυτταρικού µεταβολισµού. Η Vit E ενδεχοµένως προστατεύει από τον καρκίνο του προστάτη και τα καρδιαγγειακά νοσήµατα. Επίσης βελτιώνει τη µικροκυκλοφορία στο τριχωτό και αποτρέπει την τριχόπτωση. Οι πιο πρόσφατες ανακαλύψεις για τη δράση της Vit E αναφέρονται στον έλεγχο που ασκεί στην έκφραση κάποιων γονιδίων.

 

Τοπική χρήση Vit E ενάνετια στην τριχόπτωση

Η Vit Ε είναι από τα κυριότερα συστατικά των προϊόντων OTCs (over the counter) για την αντιµετώπιση της γήρανσης του δέρµατος. Η Vit Ε όταν χρησιµοποιείται τοπικά για την θεραπεία τριχόπτωσης, κατανέµεται κλιµακωτά στο δέρµα, µε τα υψηλότερα επίπεδά της να εµφανίζονται στα βαθύτερα στρώµατα του χορίου και τα µικρότερα επίπεδα στα επιφανειακά στρώµατα. Εντούτοις, η συνολική απορρόφηση είναι ελάχιστη. Μελέτες που έγιναν στα µέσα της δεκαετίας του ’80 σε πειραµατόζωα υπό χηµειοθεραπευτική αγωγή έδειξαν να προστατεύονται από την απώλεια τριχώµατος µε τη λήψη Vit E. Επίσης, µελέτη των Hartman σε 100 άνδρες που βρίσκονταν σε χρόνια αγωγή µε per os α-tocopherol έδειξε πως προκάλεσε µείωση των κυκλοφορούντων ανδρογόνων στον ορό σε σχέση µε την οµάδα ελέγχου, κάτι που μείωσε την τριχόπτωση από τη δράση των ανδρογόνων. Τέλος, πρόσφατες µελέτες σε πειραµατόζωα στα οποία έγινε εφαρµογή Minoxidil σε συνδυασµό µε έκδοχο Vit E (tocopheryl polyethylene glycol succinate, TPGS) έδειξαν πως η προσθήκη του συγκεκριµένου εκδόχου αυξάνει την απορρόφηση του Minoxidil σε συγκέντρωση TPGS 2%, μείωσε την τριχόπτωση και είχε θετική δράση στα μαλλιά.

 

Πηγές στα τρόφιµα

Φυτικά έλαια, µε κυριότερο το έλαιο από φύτρο σταριού, το ηλιέλαιο, τα αµύγδαλα, τα δηµητριακά αλλά και τα πράσινα λαχανικά είναι πλούσια σε Vit Ε. Επαρκής λήψη αυτών των τροφών βοηθούν στην αναστολή της τριχόπτωσης και βελτίωση της εικόνας των μαλλιών, γενικά δηλαδή στη θεραπεία τριχόπτωσης.

 

Απαιτήσεις σε σχέση με την τριχόπτωση

Στους ενήλικους άνδρες η Συνιστώµενη Ηµερήσια Δόση (RDA) Vit Ε είναι 15mg ή 22IU. Η επαρκής πρόσληψη (AI) για άτομα με τριχόπτωση (άνδρες και γυναίκες) είναι 12mg και το ανώτερο ανεκτό επίπεδο πρόσληψης (UL) είναι 1.000mg. Η µέγιστη ανεκτή ηµερήσια δοσολογία για ενήλικο άνδρα έχει ορισθεί στα 1.000mg (1.500IU) και αυτό επειδή η Vit Ε δρα και ως αντιπηκτικό και σε µεγάλες δόσεις µπορεί να προκαλέσει διαταραχές πήξης.

 

Αβιταµίνωση-Υπερβιταµίνωση Vit Ε και τριχόπτωση

Αβιταµίνωση Vit Ε είναι πολύ σπάνια στις ανεπτυγµένες χώρες και εµφανίζεται µόνο σε περιπτώσεις δυσαπορρόφησης των λιπαρών. Με άλλα λόγια, είναι σπάνιο να έχει κανείς τριχόπτωση από έλλειψη της συγκεκριμένης βιταμίνης. Ο κίνδυνος υπερβιταμίνωσης Vit E είναι µικρός όταν κάποιος παίρνει συμπλήρωμα της βιταμίνης ενάντια στην τριχόπτωση και έχει βρεθεί ότι λήψη Vit E σε δοσολογία 35 φορές μεγαλύτερη από τη συνιστώμενη για διάστηµα 4 µηνών δε σχετίσθηκε µε προβλήματα υγείας. Επίπεδα Vit E (d-α-τοκοφερόλης) υψηλότερα από 800mg έχουν περιστασιακά σχετιστεί µε συμπτώματα και σηµεία όπως κόπωση, ναυτία, ήπια γαστρεντερικά προβλήµατα, ταχυπαλµία και παροδική αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Αυτά τα συµπτώµατα είναι αναστρέψιµα µε τη διακοπή της λήψης Vit E.

 

Σύνοψη

Η λήψη per os Vit E έχει δράση στο τριχοθυλάκιο και βοηθά στη θεραπεία της τριχόπτωσης, ενώ η τοπική χρήση της ως TPGS σε συνδυασµό µε MTS, είναι ενδιαφέρουσα.

 

Revivogen® Natural Scalp Therapy - 2μηνη αγωγή

Η φόρμουλα του Revivogen® Natural Scalp Therapy - 2μηνη αγωγή αποτελείται από φυσικά συστατικά τα οποία αποδεδειγμένα σταματούν την τριχόπτωση και προκαλούν την ανάπτυξη νέων μαλλιών σε 9 στους 10 ασθενείς με τριχόπτωση! Περιέχει βιταμίνη Ε και Β6 που έχουν ισχυρή τριχογενετική δράση.

 

Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα και τις προσφορές μας;

Εγγράψου στο newsletter του Revivogen και λάβε στο email σου νέα και προσφορές.

Αναζήτηση

ΠΑΙΞΕ & ΚΕΡΔΙΣΕ REVIVOGEN Spinner icon