5 μύθοι για τα μαλλιά, που δεν αληθεύουν (Μέρος 1o)

5 μύθοι για τα μαλλιά, που δεν αληθεύουν (Μέρος 1o)

Αν βουρτσίζετε τα μαλλιά σας 100 φορές την ημέρα, θα είναι πιο υγιή; Οι άσπρες νιφάδες στο κεφάλι, είναι πιτυρίδα; Μπορούν τα μαλλιά σας να συνηθίσουν ένα σαμπουάν; Σας παρουσιάζουμε 10 δημοφιλείς μύθους για τα μαλλιά και την αλήθεια που κρύβεται πίσω από αυτούς. Ξεκινάμε με τους 5 πρώτους…

  • Μύθος Νο 1: Βουρτσίστε τα μαλλιά σας 100 φορές για να έχετε πιο υγιή μαλλιά.

Αλήθεια: Το βούρτσισμα εξαιτίας της τριβής που, αν γίνει σε υπερβολικό βαθμό - όπως πχ. 100 φορές - θα βλάψει τα μαλλιά, και κυρίως τις λεπτές, αδύναμες και εύθραυστες τρίχες. Ωστόσο, το απαλό και σύντομο βούρτσισμα τονώνει την κυκλοφορία του τριχωτού της κεφαλής και βοηθάει στην ομοιόμορφη αναδιανομή των φυσικών ελαίων από τις ρίζες έως τις άκρες. Βουρτσίζετε τα μαλλιά σας όταν είναι στεγνά και όχι βρεγμένα, γιατί σπάνε πιο εύκολα. Χρησιμοποιήστε μια βούρτσα με φυσική τρίχα, ή πολύ αραιά δοντάκια.

  • Μύθος Νο 2: Το άγχος γκριζάρει τα μαλλιά σας.

Αλήθεια: Δεν υπάρχει περίπτωση! Αν αυτό ήταν αλήθεια, θα είχαμε γκριζάρει όλοι από το γυμνάσιο…. Το γκριζάρισμα έχει γενετικό υπόβαθρο. Όταν τα κύτταρα που παράγουν μελανίνη - τη χρωστική των μαλλιών σας – σταματούν να την παράγουν, παύουν οι τρίχες να είναι χρωματισμένες. Πάντως, μέχρι στιγμής, δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι το άγχος επιταχύνει το γκριζάρισμα.

  • Μύθος Νο 3: Τα μαλλιά σας συνηθίζουν στο ίδιο σαμπουάν.

Αλήθεια: Ναι και όχι. Αν νομίζετε ότι το σαμπουάν και το μαλακτικό σας δεν κάνουν πλέον τη δουλειά τους, είναι επειδή οι ανάγκες των μαλλιών σας έχουν αλλάξει. Πιθανότατα έχετε κόψει, βάψει, ή ισιώσει τα μαλλιά σας. Ή έχετε μακρύνει τα μαλλιά σας, επηρεάζοντας την υφή τους, ή χρησιμοποιείτε νέα προϊόντα styling. Ή έχετε αλλάξει τη ρουτίνα περιποίησης των μαλλιών σας -λούζεστε πιο αραιά ή σταματήσατε να χρησιμοποιείτε conditioner ή δεν  ξεπλένετε καλά τα μαλλιά σας ή τα ξεπλένετε υπερβολικά. Στην πραγματικότητα, είναι μάλλον κάποιος συνδυασμός όλων των παραπάνω. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να προσαρμόσετε την καθημερινή ρουτίνα περιποίησης των μαλλιών σας, βάσει των νέων αναγκών τους. Επιλέξτε ένα shampoo που να καθαρίζει αποτελεσματικά τα μαλλιά, ενώ ταυτόχρονα τα ενυδατώνει και βελτιώνει την υγεία των μαλλιών και του τριχωτού.

  • Μύθος Νο 4 : Οι αλογοουρές, και οι πλεξούδες είναι μια στιλάτη καθημερινή επιλογή.

Αλήθεια: Απολύτως! Ωστόσο, η συνεχής έλξη στα μαλλιά από χτενίσματα που τα τραβούν και τα συγκρατούν σφιχτά - αλογοουρές, πλεξούδες, κοτσιδάκια, ράστα,  εξτένσιονς κ.α. - μπορεί να προκαλέσουν υποχώρηση του hairline ή σπάσιμο που κάνει τα μαλλιά πιο λεπτά και τα ταλαιπωρεί. Στην πραγματικότητα, η αλωπεκία από έλξη μπορεί να μιμηθεί τη γυναικεία φαλάκρα, οπότε προλάβετε τη ζημιά πριν να γίνει μη αναστρέψιμη. Δοκιμάστε ένα όχι τόσο σφιχτό χτένισμα, Δώστε στυλ με πιο χοντρές και ατημέλητες πλεξούδες που ξεκινούν από τον αυχένα. Χρησιμοποιήστε scrunchies. Ή κρατήστε τα μαλλιά σας μακριά από το πρόσωπο σας με μια κορδέλα ή στέκα.

  • Μύθος Νο 5: Ένα τελευταίο ξέβγαλμα με κρύο νερό κάνει τα μαλλιά πιο λαμπερά.

Αλήθεια: Το παγωμένο νερό σίγουρα θα σας ξυπνήσει, αλλά δεν θα "κλείσει" τις εξωτερικές φολίδες της τρίχας, ώστε να γίνει λεία η τρίχα. Κάθε τρίχα έχει μια εξωτερική επίστρωση που αποτελείται από επικαλυπτόμενα κύτταρα που μοιάζουν με φολίδες. Η θεωρία ότι το κρύο νερό λειαίνει την τρίχα, είναι μύθος. Μόνο οι βαφές διογκώνουν την εξωτερική στιβάδα της τρίχας και τις φολίδες της, και το επίμονο τρίψιμο με την πετσέτα κάνει τα μαλλιά να φριζάρουν, ανασηκώνοντας τα λέπια της τρίχας. Ένα λούσιμο με ζεστό νερό, ακολουθούμενο από ένα ξέβγαλμα με χλιαρό νερό, μπορεί να ελαχιστοποιήσει το φριζάρισμα Επιλέξτε ένα καλό conditioner ή ένα προϊόν styling που τονώνει τη λάμψη των μαλλιών.  

Stay tuned….

Τα λεπτά μαλλιά δεν χρειάζονται conditioner (ή μήπως χρειάζονται;) Άσπρες νιφάδες στα μαλλιά = πιτυρίδα ή μήπως όχι;  Σε λίγες μέρες  η συνέχεια…

 

Επιστροφή στο ιστολόγιο