Το καλάθι μου

Κλείσιμο καλαθιού

Θεραπεία τριχόπτωσης με βότανα: είναι δυνατή;

Δημοσιεύτηκε

Προτυποποίηση βοτάνων κατά της τριχόπτωσης: απλά αδύνατη!

Όταν µια συσκευασία ενός φαρµακευτικού σκευάσµατος που χρησιμοποιείται από άτομα που πάσχουν από τριχόπτωση (ή από οποιαδήποτε άλλη πάθηση) αναγράφει τα χαρακτηριστικά του σκευάσµατος, θεωρούµε ως δεδοµένο πως αυτά είναι έγκυρα, ελεγµένα και φυσικά ισχύουν για ολόκληρο το περιεχόµενο της συσκευασίας. Αυτό ονοµάζεται standardization ή προτυποποίηση. Επίσης, γνωρίζουµε ποια είναι η ενεργής ουσία στο σκεύασµα -σπάνια είναι µέχρι 2- και ποια είναι τα αδρανή έκδοχα, αφού όλα αναγράφονται αναλυτικά. Πιο απλά, κάθε χάπι, σε κάθε συσκευασία, σε κάθε παρτίδα, σε κάθε χρονική περίοδο, σε κάθε εργοστάσιο, σε κάθε χώρα που παράγει το ίδιο φαρµακευτικό σκεύασµα για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης, περιέχει ακριβώς τα ίδια ενεργά στοιχεία, στην ακριβώς ίδια δοσολογία.
Η πραγµατικότητα για τα βοτανικά σκευάσµατα που αντιμετωπίζουν την τριχόπτωση είναι τελείως διαφορετική. Κάθε συσκευασία βοτανικού προϊόντος περιέχει πλήθος πιθανά «ενεργών» ουσιών, ενώ απουσιάζει πλήρως η τυποποίηση, ακόµα και σε χάπια στην ίδια συσκευασία!
Ανεξάρτητα από τις τιµές και τη συγκέντρωση των ενεργών συστατικών που αναγράφει ο κατασκευαστής, τα εµπορικά διαθέσιµα φυτικά προϊόντα ποικίλουν σε περιεχόµενο και συγκέντρωση των δραστικών συστατικών τους, τα οποία εξαρτώνται από:

 • τη γεωγραφική προέλευση του φυτού
 • την ποικιλία
 • την ηλικία του φυτού
 • το κλίµα
 • τις κηπευτικές πρακτικές
 • την εποχή της συγκοµιδής
 • την ώρα της συγκοµιδής
 • τα µέρη του φυτού που χρησιµοποιούνται
 • τη µέθοδο επεξεργασίας των τµηµάτων του φυτού που χρησιµοποιούνται
 • το είδος του εκχυλίσµατος (υδατοδιαλυτό, αλκοολικό, γλυκερίνη)
 • τις αποδιδόµενες µορφές (υγρό, χάπι, σκόνη κτλ).

Ακόµα και να τα γνωρίζαµε αυτά, κάθε π.χ. χάπι, περιέχει στοιχεία από δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες, διαφορετικά φυτά, µε διαφορετικές τις παραπάνω παραµέτρους. Όλες αυτές οι παράµετροι καθιστούν αδύνατη την τυποποίηση. Στην πραγµατικότητα, κανείς δεν ξέρει:

 • από πού προέρχεται
 • πόσο είναι το περιεχόµενο
 • πόσο ενεργό είναι
 • πόσο αποτελεσµατικό είναι
 • πόσο επικίνδυνο µπορεί να είναι το κάθε χάπι, στην κάθε συσκευασία βοτανικού σκευάσµατος!

 

Βότανα, καλοήθης υπερτροφία του προστάτη και τριχόπτωση

Η καλοήθης υπερτροφία του προστάτη (ΚΥΠ) συνδέεται βιοχηµικά µε την ανδρική τριχόπτωση µέσω της δράσης της DHT, που προκαλεί αντίστροφα αποτελέσµατα στους δύο αυτούς ιστούς. Συγκεκριµένα, η DHT προκαλεί την υπερτροφία των προστατικών κυττάρων και αντίστροφα προκαλεί τη σµίκρυνση των τριχοθυλακίων στις ορµονο-ευαίσθητες περιοχές του τριχωτού που εμφανίζουν τριχόπτωση.
Οι κατηγορίες φαρµακευτικών ουσιών που χρησιµοποιούνται για την αντιµετώπιση των συµπτωµάτων και την αντιστροφή, µέχρι κάποιο βαθµό, της υπερτροφίας του προστάτη ανήκουν σε δύο κατηγορίες:

 • αναστολείς του ενζύµου 5α-R (Finasteride)
 • Άλφα αναστολείς (α-blockers).

Η εν µέρει περιορισµένη αποτελεσµατικότητα των φαρµακευτικών σκευασµάτων και η ύπαρξη ανεπιθύµητων ενεργειών, έχει ωθήσει πολλούς πάσχοντες στην αναζήτηση «φυσικών» θεραπειών και κυρίως προς την κατεύθυνση της βοτανοθεραπείας. Πράγµατι, υπάρχουν βότανα που έχουν εµφανίσει κάποια, µέτρια στην καλύτερη περίπτωση, αποτελεσµατικότητα στη συµπτωµατική αντιµετώπιση της ΚΥΠ. Στην Ιταλία, στη Γαλλία και στη Γερµανία, τα βότανα αυτά συνταγογραφούνται σε ευρεία κλίµακα από γενικούς ιατρούς και από ουρολόγους εδώ και 40 χρόνια, από την αρχές της δεκαετίας του 1970. Τα τελευταία 15 έτη, η χρήση αυτών των φυτικών σκευασµάτων έχει κλιµακωθεί και στις ΗΠΑ και υπολογίζεται ότι πάνω από 1 δις $ ξοδεύονται ετησίως στις ΗΠΑ για τα προϊόντα αυτά και πλέον τα χρησιμοποιούν και άνδρες με τριχόπτωση.

 

Βότανα και ΚΥΠ = Βότανα και τριχόπτωση;

Κάποια βότανα έχουν δώσει ενδείξεις ότι έχουν συµπτωµατική αποτελεσµατικότητα ενάντια στην ΚΥΠ. Η δράση αυτών των βοτάνων «οµοιάζει» µε τη δράση του Finasteride όσον αφορά το κλινικό αποτέλεσµα και για το λόγο αυτό έχει γίνει η «συνειρµική υπόθεση» πως έχουν παρόµοιο τρόπο δράσης, δηλαδή αναστέλλουν το ένζυµο 5α-R και αποτρέπουν τη µετατροπή της Τεστοστερόνης σε DHT. Καθότι, λοιπόν, το Finasteride χρησιµοποιείται και για την αντιµετώπιση της τριχόπτωσης, έχει γίνει µια έντονη προσπάθεια marketing προκειµένου να συσχετισθούν τα βότανα αυτά µε αποτελεσµατικότητα και στην αντιµετώπιση της τριχόπτωσης.
Είναι απλό από την πλευρά του marketing: γιατί να µην πουλήσεις το ίδιο προϊόν σε δύο target groups, ασθενείς µε ΚΥΠ και άτοµα µε τριχόπτωση; Το ίδιο δεν έγινε µε το Finasteride; Φυσικά, η διαφορά είναι πως προκειµένου το Finasteride να εγκριθεί µε ένδειξη ενάντια στην τριχόπτωση, αρχικά απέδειξε την αποτελεσµατικότητα και την ασφάλειά του. Τα βοτανικά σκευάσµατα κυκλοφορούν ελευθέρα και δεν οφείλουν να αποδείξουν, ούτε καν να υποστηρίξουν επιστηµονικά τους ισχυρισµούς τους.

 

Μύθοι και αλήθειες

Τα συγκεκριµένα βοτανικά σκευάσµατα ενάντια στην ΚΥΠ λανσάρονται µε τον ισχυρισµό ότι «βελτιώνουν την υγεία του προστάτη» και δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι πολλοί άνδρες τα δοκιµάζουν. Η ευρεία διαθεσιµότητα αυτών των προϊόντων σε καταστήµατα µε συµπληρώµατα διατροφής, σε εναλλακτικά φαρµακεία και στο Internet έχει συνεισφέρει κατά πολύ στη διάδοση της χρήσης τους.

 

Βότανα και τριχόπτωση

Ένα πλήθος µύθων γύρω από την τριχόπτωση, αλλά και ο σκεπτικισµός για την αποτελεσµατικότητα και την ασφάλεια των διαθέσιµων φαρµακευτικών αγωγών για την αντιµετώπιση της τριχόπτωσης, έχει επιτρέψει σε πληθώρα κατασκευαστών και εµπόρων βοτανικών σκευασµάτων να διατείνονται πως µπορούν να αντιµετωπίσουν αυτές τις καταστάσεις µε τα προϊόντα τους.
«Φυσικά» και βοτανικά προϊόντα είναι διαθέσιµα στην αγορά κάθε χώρας µε τη µορφή χαπιών, «τονωτικών» λοσιόν, καθαριστικών, αντιπυτιριδικών και αντιφθειρικών shampoos, και conditioners. O συγκεκριµένος κλάδος γνωρίζει συνεχιζόµενη εµπορική ανάπτυξη, µε δεκάδες βότανα και εκατοντάδες «ενεργές» ουσίες ενώ εµφανίζεται πλήθος από πατέντες για δήθεν αποτελεσµατικές φυσικές θεραπείες για την τριχόπτωση, που, όµως, οι υποσχέσεις τους θυµίζουν το µυθιστόρηµα του Καρόλου Ντίκενς: «Μεγάλες προσδοκίες (και ακόµα µεγαλύτερες απογοητεύσεις)», αφού, όπως µπορεί κανείς να φανταστεί, η ύπαρξη evidence-based δηµοσιεύσεων για την αποτελεσµατικότητα των προϊόντων αυτών ενάντια στην τριχόπτωση είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας. Πολλά από αυτά τα βότανα προέρχονται από την Άπω Ανατολή, τη... µυστηριώδη Κίνα και την... αισθησιακή Ινδία! Κάποιοι κατασκευαστές µάλιστα θέτουν ως επιχείρηµα της αποτελεσµατικότητάς τους το γεγονός ότι στην Κίνα που είναι διαδεδοµένη η χρήση τους, τα µαλλιά των ανθρώπων είναι µαύρα και οι τρίχες παχύτερες. Το γεγονός ότι τα χαρακτηριστικά των τριχών διαφέρουν µεταξύ των φυλών δε θα πρέπει να το σχετίζει κανείς µε τη διατροφή, αλλά µε τα εκάστοτε χαρακτηριστικά της φυλής και δεν αποτελεί επιχείρηµα προκειµένου να χρησιµοποιήσει κανείς το συγκεκριµένο ή άλλο εκχύλισµα βοτάνων με σκοπό να σταματήσει την τριχόπτωση. Εντούτοις, το ευρύ κοινό, λόγω αναµενόµενης άγνοιας, πείθεται από τέτοια... αστεία επιχειρήµατα.
Οι ασθενείς µε δερµατολογικά νοσήµατα έχουν ιδιαίτερη... έφεση στη χρήση βοτανικών σκευασµάτων και μια ενδιαφέρουσα µελέτη το 2012 και συνέκρινε τη λήψη βοτανικών σκευασµάτων από ασθενείς µε τριχόπτωση, ατοπική δερµατίτιδα και ψωρίαση. Επιλέχτηκαν τυχαία 235 άνδρες µε τριχόπτωση από τα ιατρεία της Πανεπιστηµιακής κλινικής του Pusan, Korea, να απαντήσουν το ερωτηµατολόγιο και τα αποτελέσµατα ήταν τα εξής:

 • Οι 158 (67,2%) χρησιµοποιούσαν κάποια/ες βοτανική/εναλλακτική αγωγή/ές, ποσοστό µεγαλύτερο από τους ασθενείς µε ατοπική δερµατίτιδα ή ψωρίαση
 • Οι 69 χρησιµοποιούσαν την αγωγή/ές για 1-6 έτη, οι 18 για 5-10 έτη
 • Οι 118 χρησιµοποιούσαν κάποιο τοπικό σκεύασµα ενάντια στην τριχόπτωση (κυρίως shampoo, n=106) και οι 46 per os σκευάσµατα και µάλιστα κατά µ.ο. 3,6 διαφορετικά σκευάσµατα/άτοµο
 • Οι 63 ξεκίνησαν τη βοτανική/εναλλακτική αγωγή έπειτα από πρόταση µέλους της οικογένειας ή φίλου, οι 50 από πληροφορίες από τα ΜΜΕ, οι 43 από προσωπική επιθυµία να δοκιµάσουν και άλλες προσεγγίσεις και µόλις 16 (10,1%) έπειτα από σύσταση ιατρού
 • Οι 115 ανέφεραν ως κίνητρο τη γενικότερη αρνητική εικόνα για την κλασσική ιατρική, οι 23 επειδή η κλασσική ιατρική δεν θεραπεύει οριστικά και οι 29 λόγω φόβου για πιθανές παρενέργειες των φαρµάκων
 • Μόλις 6 ανέφεραν άριστα αποτελέσµατα και 31 ανέφεραν καλά, ενώ 172 από µέτρια έως πολύ απογοητευτικά.

Τα συµπεράσµατα της µελέτης είναι βέβαια σηµαντικά επηρεασµένα (biased) διότι προέρχονται από τριτοβάθµια Δερµατολογική κλινική που έχει ως αντικείμενο ερεύνης την τριχόπτωση και το δείγµα δεν είναι τυχαιοποιηµένο. Όµως, αν αναλογιστεί κανείς πως οι ασθενείς με πρόβλημα τριχόπτωσης που καταλήγουν σε µια τριτοβάθµια κλινική έχουν ήδη «ολοκληρώσει» τον «κύκλο» της χρήσης αναποτελεσµατικών αγωγών και αναζητούν λύση στην Επιστήµη, πιθανόν στην πραγµατικότητα ακόµα υψηλότερο ποσοστό του πληθυσµού µε ΑΑ να χρησιµοποιεί βοτανικά σκευάσµατα!

 

Τι πρέπει κανείς να ξέρει

 • Για πολλά βότανα έχουν αναφερθεί πλήθος ιδιοτήτων και κυρίως πως δρούν ενάντια στην τριχόπτωση. Πρέπει όµως κανείς να θυµάται πως οι περισσότερες αποτελούν είτε in vitro ιδιότητες κάποιων χηµικών µορίων που περιέχονται σε εκχυλίσµατα είτε µη επιβεβαιωµένες-«πατροπαράδοτες» δράσεις.
 • Σε καµία περίπτωση οι in vitro ιδιότητες ενός χηµικού µορίου σε κάποιο εκχύλισµα ενάντια στην τριχόπτωση δεν σηµαίνει πως το εκχύλισµα έχει αυτή τη δράση και in vivo. Το µόριο αυτό µπορεί απλά να διασπάται κατά την πέψη, να εξουδετερώνεται από το ήπαρ µε την πρώτη δίοδο ή να είναι σε «υποθεραπευτική» συγκέντρωση στο εκχύλισµα.
 • Επίσης, πρέπει να θυµάται κανείς πως για κανένα σχεδόν βοτανικό σκεύασµα δεν υπάρχουν στοιχεία για χρήση σε ανθρώπους, ενώ η ασφάλεια, η δοσολογία, οι αλληλεπιδράσεις και άλλες απαραίτητες παράµετροι όσον αφορά την τριχόπτωση, είναι σχεδόν πάντοτε άγνωστες.

Πρέπει κανείς να αναρωτηθεί γιατί ενώ υπάρχουν εγκεκριµένα, ασφαλή και αρκετά αποτελεσµατικά φαρµακευτικά µόρια ενάντια στην τριχόπτωση, γίνονται συνεχώς έρευνες για βοτανικά σκευάσµατα και τη δράση τους στο τριχοθυλάκιο; Είναι απλό: νεαροί ερευνητές, που θέλουν να «εµπλουτίσουν» το βιογραφικό τους µε δηµοσιεύσεις και ταυτόχρονα να εκπαιδευτούν στις συνθήκες εργαστηριακής µελέτης, επιλέγουν την έρευνα του τριχοθυλακίου διότι τα αποτελέσµατα (ή η απουσία τους) είναι οφθαλµοφανή, δεν χρειάζεται ιδιαίτερος εξοπλισµός, το πειραµατικό κόστος είναι µικρό και η αναγκαία τεχνογνωσία χαµηλή, σε αυτό το επίπεδο ερεύνης βέβαια. Τα αποτελέσµατα αυτά παρουσιάζονται σε συνέδρια, σε posters και σε ηµερίδες ενώ ταυτόχρονα, για τα ευρήµατα «καραδοκούν» µικρο-εταιρείες καλλυντικών προκειµένου να δηµιουργήσουν το επόµενο προϊόν-µόδα για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης. Το προϊόν αυτό θα περιέχει τη... µαγική, φυσική ουσία που δρα σαν το Minoxidil ή το Finasteride αλλά χωρίς παρενέργειες και οι εταιρείες προσδοκούν να «πλουτίσουν» γρήγορα και µε ασφάλεια, αφού οι πάσχοντες από τριχόπτωση αυξάνονται συνεχώς, είναι απεγνωσµένοι, πληρώνουν «ακριβά για τα µαλλιά τους» και οι πιθανότητες να εµφανίσουν κάποια σοβαρή παρενέργεια µε την επάλειψη κάποιας ουσίας στο τριχωτό είναι ελάχιστη, ενώ δεν υπάρχει και κρατικός έλεγχος όπως αναλύθηκε ήδη! Δυστυχώς, χαµένος είναι ο ασθενής µε τριχόπτωση και η Ιατρική ως επιστήµη.

Προτεινόμενα προϊόντα

Revivogen® Natural Scalp Therapy
6μηνη αγωγή

Η φόρμουλα του Revivogen® Natural Scalp Therapy - 6μηνη αγωγή αποτελείται από φυσικά συστατικά τα οποία αποδεδειγμένα σταματούν την τριχόπτωση και προκαλούν την ανάπτυξη νέων μαλλιών σε 9 στους 10 ασθενείς με τριχόπτωση! Περιέχει τα παρακάτω βοτανικά εκχυλίσματα με ισχυρή anti-DHT δράση:

 • Saw Palmetto Extract
 • Beta-Sitosterol

Για να αποκτήσετε το Revivogen® Natural Scalp Therapy - 6μηνη αγωγή

 

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

 

Revivogen® Bio-Cleansing Shampoo

To Revivogen® Bio-Cleansing Shampoo είναι ένα ειδικά σχεδιασμένο shampoo για άνδρες και γυναίκες, χωρίς φαρμακευτικές ουσίες και χωρίς παρενέργειες! Περιέχει τα ίδια ενεργά συστατικά με το Revivogen® Natural Scalp Therapy: Saw Palmetto Extract, Gamma Linolenic Acid (GLA), Linoleic Acid, Zinc Sulfate, Niacin (Vitamin B3) και Panthenol (Vitamin B5).

Για να αποκτήσετε το Revivogen® Bio-Cleansing Shampoo

 

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

 

Revivogen® Thickening Conditioner

Το Revivogen® Thickening Conditioner προορίζεται ειδικά για άτομα με τριχόπτωση και για όσους χρησιμοποιούν λοσιόν ενάντια στην Ανδρογενετική Αλωπεκία που περιέχουν οινόπνευμα, που ξεραίνει και κάνει τα μαλλιά εύθραυστα και θαμπά. Η πατενταρισμένη φόρμουλα του Revivogen®Thickening Conditioner περιέχει βοτανικά και φυσικά θρεπτικά συστατικά με αποδεδειγμένη ενυδατική, τονωτική, καταπραϋντική και επανορθωτική δράση.

Για να αποκτήσετε το Revivogen® Thickening Conditioner

 

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

 

Revivogen® Natural Scalp Therapy
2μηνη αγωγή

Η φόρμουλα του Revivogen®Natural Scalp Therapy - 2μηνη αγωγή αποτελείται από φυσικά συστατικά τα οποία αποδεδειγμένα σταματούν την τριχόπτωση και προκαλούν την ανάπτυξη νέων μαλλιών σε 9 στους 10 ασθενείς με τριχόπτωση! Περιέχει τα παρακάτω βοτανικά εκχυλίσματα με ισχυρή anti-DHT δράση:

 • Saw Palmetto Extract
 • Beta-Sitosterol

Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα και τις προσφορές μας;

Εγγράψου στο newsletter του Revivogen και λάβε στο email σου νέα και προσφορές.

Αναζήτηση

ΠΑΙΞΕ & ΚΕΡΔΙΣΕ REVIVOGEN Spinner icon